Het risico bij borstimplantaten
Op 8 april 2019 verscheen in Trouw een artikel over dat het risico op het krijgen van een zeldzame vorm van lymfeklierkanker na het plaatsen van borstimplantaten groter is dan gedacht. Daarbij richten zij zich ook tot de implantaten van 6 fabrikanten die Frankrijk vorige week in de ban heeft gedaan. Maar wat is het risico bij borstimplantaten? Voor Nederland bestudeert het RIVM de Franse onderbouwing van het verbod.
Hoe is de stijging van het aantal Nederlandse vrouwen dat een vorm van kanker heeft gekregen door borstimplantaten te verklaren?
Voor 2010 waren er ongeveer 2 vrouwen gediagnosticeerd met deze vorm van kanker. Vanaf 2010 is er een geleidelijke stijging geweest. Waarbij in de laatste 2 jaar circa 10 tot 12 vrouwen gediagnosticeerd waren met deze zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Deze stijging is deels te verklaren doordat plastisch chirurgen en pathologen zich veel bewuster zijn van deze ziekte. Vanaf 2008 is er namelijk aan deze ziekte veel meer aandacht besteedt en hiermee bekender geworden. Vroeger werd die ziekte vaak niet herkend en tegenwoordig dikwijls wel. Naast dat we de ziekte tegenwoordig steeds beter kunnen herkennen, is de stijging ook te verklaren doordat vrouwen zich er beter bewust van zijn. Bij klachten gaan deze vrouwen eerder naar een plastisch chirurg of naar de huisarts.
Is er een verband tussen borstimplantaten en het krijgen van lymfeklierkanker?
Uit onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen implantaten en deze zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Echter is het nog niet bekend hoe dit verband tussen implantaten en deze ziekte zit. Uit het onderzoek van het Nederlandse BIA-ALCL-Consortium, waarin diverse klinieken samenwerken, blijkt dat tegen de tijd dat een vrouw met een borstimplantaat 50 jaar is geworden, de kans dat zij deze ziekte heeft gekregen ongeveer 1 op de 35.000 is. Dat wordt 1 op 7.000 tegen de tijd dat zij 75 jaar is.
De vraagt die daarop volgt, is: wat is een aanvaardbaar risico? Het is belangrijk te realiseren dat het een relatief klein risico is. Als je nagaat dat het risico voor Nederlandse vrouwen op het krijgen van borstkanker een risico van 1 op 9 vrouwen is. Daarnaast is het allerbelangrijkste dat vrouwen met borstimplantaten of vrouwen die borstimplantaten wensen bewust zijn van het risico. Het overgrote deel van de vrouwen met implantaten ervaart geen problemen en biedt het hen grote voordelen in kwaliteit van leven.
Frankrijk heeft het zekere voor het onzekere genomen en vorige week de borstimplantaten van 6 fabrikanten verboden. Nederland kiest voor een voorlopige stop. Hoe nu verder?
Als het implantaat verboden wordt in Nederland dan is het van belang dat het RIVM weet dat het daadwerkelijk komt door deze specifieke implantaten. Er is wetenschappelijk gezien onvoldoende bewijs voor dat het precies die implantaten van de 6 fabrikanten zijn en momenteel zijn er ook geen nieuwe wetenschappelijke publicaties of onderzoeken. Het ministerie heeft de opdracht bij het RIVM neergelegd om het wetenschappelijke bewijs op een rij te zetten, waarna het RIVM met een bindend advies zal komen en het ministerie uiteindelijk een beslissing zal nemen. Kliniek Veldhoven ondersteunt alle vormen van onderzoek naar de veiligheid van implantaten. Wij maken uitsluitend gebruik van Mentor implantaten die niet op de risicolijst staan.
Heeft u vragen over het risico bij borstimplantaten? Stel ze gerust en neem contact met ons op zodat wij u kunnen informeren.