Schaamlip correctie - Labia correctie - Kliniek Veldhoven

Grote binnenste schaamlippen

Vrouwen kunnen ongemak hebben van de binnenste schaamlippen die relatief groter zijn dan de buitenste schaamlippen. Het kan pijn en irritatie veroorzaken tijdens dagelijkse activiteiten zoals fietsen of bij sporten als paardrijden, maar ook bij het vrijen of als u een strakke broek draagt. Kliniek Veldhoven is gespecialiseerd in een labia- of schaamlipcorrectie, die wordt uitgevoerd door een vrouwelijk medisch team. Na de ingreep zijn de grote binnenste schaamlippen meer in verhouding met de buitenste schaamlippen, waarmee de oorzaak van de klachten wordt weggehaald.

Schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen

Bij sommige vrouwen steken de binnenste schaamlippen (labia minora) uitzonderlijk ver uit. Dit kan komen door de wijze waarop de binnenste schaamlippen zich in de puberteitsjaren hebben ontwikkeld, maar ook na een bevalling kunnen de binnenste schaamlippen groter worden. Hierdoor liggen de lange schaamlippen niet beschermd tussen de buitenste schaamlippen. Dit kan betrekkelijk eenvoudig opgelost worden met een schaamlipcorrectie.

Behandeling binnenste schaamlippen

De schaamlipcorrectie is een dagbehandeling en duurt gemiddeld een uur. In overleg met de plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog wordt bepaald hoeveel huidoverschot er verwijderd gaat worden. Onder plaatselijke verdoving of algehele narcose neemt de specialist het aangegeven deel weg, waarna de bloedvaatjes worden dicht gebrand. De wond wordt vervolgens zorgvuldig gesloten.

 

Voor de labiacorrectie

 

Na de labiacorrectie

Schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen

De buitenste schaamlippen (labia majora) zijn de behaarde schaamlippen en vormen samen met de binnenste schaamlippen een bescherming van de vagina. De buitenste schaamlippen kunnen vergroot zijn door een overschot aan huid en/of vet. Ook kunnen schaamlippen na een aanzienlijk gewichtsverlies, een bevalling en met het ouder worden rimpeliger of slapper worden. Sommige vrouwen vinden de buitenste schaamlippen ontsierend of hebben er fysiek last van. Een schaamlipcorrectie kan dit ongemak verhelpen.

Behandeling buitenste schaamlippen

Bij een schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen wordt het overtollig vet- en/of huidweefsel verwijderd. Voorafgaand aan de behandeling bepaalt de cosmetisch gynaecoloog in overleg met u hoeveel weefsel er wordt weggehaald. Vervolgens wordt de overtollige huid verwijderd en de bloedvaatjes dicht gebrand. Tot slot hecht de cosmetisch gynaecoloog de wond nauwkeurig met oplosbare hechtingen.

Een correctie van de buitenste schaamlippen met vet excisie

Bij deze methode kiest de cosmetisch gynaecoloog om naast het overtollige weefsel ook het onderliggend vetcompartiment te verwijderen. Via een diathermische incisie wordt een groot deel van het vet weggehaald, waarbij kleine vaatjes meteen worden dicht gebrand. Door het vetcompartiment te verwijderen wordt de bolling van de buitenste schaamlippen minder en dus platter.


Na een schaamlipcorrectie

Direct na de operatie zijn de schaamlippen gezwollen en pijnlijk. Ook kunt u enig bloedverlies hebben. De eerste dag na de schaamlipcorrectie nemen de zwelling en bloeduitstortingen toe. U kunt de pijn bestrijden met pijnstillers en de eerste 2-3 dagen om ieder uur tenminste 10 minuten koelen. Ga de zwelling de eerste dagen zoveel mogelijk tegen door overdag op een opgerolde handdoek te zitten. Na 1-2 weken zijn de meeste klachten afgenomen. Sporten, vrijen, fietsen, paardrijden en zwaar lichamelijk arbeid worden gedurende de eerste 6 weken na de ingreep afgeraden. Het eindresultaat is 3-6 maanden na de behandeling zichtbaar.

Over het algemeen zijn de littekens na een schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen enkel zichtbaar bij het spreiden van de benen. Bij het verkleinen van de buitenste schaamlippen valt het litteken weg in de overgang tussen de schaamlippen en zijn deze na verloop van tijd minder goed zichtbaar. Aan de gevoeligheid van de schaamlippen verandert in principe niets, echter kan bij ieder litteken een blijvende gevoeligheid ontstaan. Dit komt zelden voor. De operatietechniek en het sluiten van de wond bepalen het cosmetisch resultaat.

Aanvullende behandelingen

Grote binnenste schaamlippen in verhouding met buitenste schaamlippen gebracht

De binnenste schaamlippen (labia minora) zijn bij veel vrouwen groter dan de buitenste schaamlippen (labia majora). Als de binnenste schaamlippen echter te ver uitsteken, kunnen er pijnklachten optreden. De grote binnenste schaamlippen kunnen al in de puberteit zijn ontwikkeld of zijn ontstaan na de zwangerschap. Ze kunnen letterlijk in de weg zitten tijdens het fietsen of paardrijden, met drukpijn tot gevolg. Het kan ook schuren bij strakke onderkleding en kleine wondjes veroorzaken. Het teveel aan huid dat niet beschermd ligt tussen de (minder gevoelige) buitenste schaamlippen kan pijnlijk zijn.

Een correctie aan de binnenste schaamlippen is een betrekkelijk eenvoudige behandeling, die veelvuldig wordt uitgevoerd in de toonaangevende Kliniek Veldhoven. U wordt behandeld door een vrouwelijk plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog. In overleg met de specialist wordt de overtollige huid verwijderd, waarna de bloedvaatjes worden dicht gebrand. Zorgvuldig hecht de specialist de wond. De kleine schaamlippen vallen na de labiacorrectie in staande positie normaliter binnen de buitenste schaamlippen. Vaak wordt het verkleinen van de binnenste schaamlippen uitgevoerd met een clitoriskapcorrectie en/of een perineum huidcorrectie.

Behandeling aan de labia minora

De behandeling aan de grote binnenste schaamlippen neemt ongeveer een uur in beslag. U mag na de ingreep direct weer naar huis. Het kan zijn dat uw schaamlippen de eerste paar dagen na de chirurgische behandeling wat gezwollen en pijnlijk zijn. Er kan door de labiacorrectie ook wat bloedverlies optreden. U kunt deze symptomen bestrijden met een pijnstiller en door de eerste 2-3 dagen om elk uur tenminste 10 minuten te koelen. Tevens is het aanbevolen om de eerste dagen zoveel mogelijk op een opgerolde handdoek te gaan zitten. Over het algemeen zijn de klachten na 1-2 weken voorbij. Sporten, vrijen en zwaar lichamelijk arbeid worden de eerste 6 weken afgeraden. Na 3-6 maanden is het eindresultaat zichtbaar.

De binnenste schaamlippen behouden door de huidstructuur en het genezingsproces in vele gevallen een enigszins onregelmatig uiterlijk. Er zijn geen direct zichtbare littekens. Alleen bij het spreiden van de benen zijn de littekens van de schaamlipcorrectie te zien. De schaamlippen behouden na de ingreep meestal hun natuurlijke gevoeligheid.

Een schaamlipcorrectie om ongemak te verhelpen

Heeft u last of ongemak van uw grote binnenste schaamlippen? Of voelt u zich hier onzeker over? Neem dan gerust contact op met Kliniek Veldhoven, dat over het ZKN-keurmerk beschikt. U kunt bellen voor meer informatie naar 040-295 42 43, een mail sturen naar info@kliniekveldhoven.nl of meteen een consult aanvragen via onze website. U kunt al uw wensen, vragen en verwachtingen met onze plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog bespreken. Voor een prijsoverzicht zie kosten schaamlipcorrectie.

Vraag een labia consult aan

Daarom Kliniek Veldhoven

 • Klantenbeoordeling 9.4
 • Vrouwelijke chirurgisch team
 • Plastisch chirurg is lid van de NVPC
 • Cosmetisch gynaecoloog is lid van NVOG
 • Plastisch chirurg en cosmetisch gynaecoloog gespecialiseerd in schaamlipcorrecties
 • Consult zonder verdere verplichtingen
 • Werkt volgens de laatste technieken
 • Hoge kwaliteit van zorg
 • Laagdrempelig en toegankelijk

ZKN

Uw plastisch chirurg

Veelgestelde vragen Schaamlipcorrectie

Waarom een schaamlipcorrectie?

Een correctie van de schaamlippen of een vagina correctie is een ingreep die vaak wordt uitgevoerd. In de meeste gevallen gaat het om de correctie van te grote binnenste schaamlippen, maar een verkleining van de buitenste schaamlippen komt ook vaak voor. Bij veel vrouwen zorgen de schaamlippen voor problemen bij activiteiten zoals fietsen, sporten of vrijen. Door de schaamlippen kleiner te maken, kunnen de problemen worden opgelost.

Hoe gaat een schaamlipcorrectie in zijn werk?

Een dergelijke ingreep houdt een verkleining van de binnenste of buitenste schaamlippen in, waarbij het overtollige weefsel wordt verwijderd. De klachten die de cliënt heeft worden weggenomen met een relatief kleine ingreep. De meeste ingrepen zijn binnen het uur afgerond.

Hoe word ik verdoofd voor de ingreep?

Een correctie van de schaamlippen kan geschieden onder lokale verdoving of algehele narcose. Onder lokale verdoving krijgt u enkele injecties in het te opereren gebied. Deze werken snel in en daardoor kan de ingreep spoedig plaatsvinden.

Kan ik direct weer aan het werk na de ingreep?

U dient na de ingreep 2-3 dagen om elk uur 10 minuten te koelen en overdag zoveel mogelijk op een opgerolde handdoek te zitten. Deze adviezen helpen tegen de pijn en de zwelling. Sporten, zwaar lichamelijk arbeid en vrijen worden de eerste 6 weken afgeraden. Daarna kunt u deze activiteiten weer oppakken.

Zijn er complicaties mogelijk?

Zoals bij iedere ingreep is er ook bij een schaamlipcorrectie de mogelijkheid dat er complicaties optreden. De kans hierop is echter wel vrij gering. Voorkomende complicaties zijn bijvoorbeeld nabloedingen of een infectie van de wond. Heel soms blijven vrouwen last hebben van gevoeligheid rondom het gecorrigeerde gebied.

 • Hoge clienttevredenheid
 • Lage prijzen door reclame tot het minimum te beperken
 • Er is voor iedereen evenveel tijd en aandacht
 • Hoge kwaliteit van zorg
 • Laagdrempelig en toegankelijk

Gerelateerde behandelingen

Lange schaamlippen
Schaamlipcorrectie Kliniek Veldhoven
Vaginaverstrakking (ook wel vaginavernauwing)
Schaamlipcorrectie Kliniek Veldhoven