Schaamlip correctie - Labia correctie - Kliniek Veldhoven
Hoge klantenbeoordeling
Plastische en cosmetische chirurgen
Hoge kwaliteit van zorg
Laagdrempelig en toegankelijk

Grote schaamlippen

‘Schaamlippen’, het woord zegt het al. Het is iets waar we van oudsher met niemand anders over mochten spreken. Gelukkig veranderen de tijden en zijn onze intiemste delen nu meestal goed bespreekbaar. Behalve als het om grote schaamlippen gaat. Dat is een ongemak waar we liever niet over praten. Daarom blijven veel vrouwen met de ongemakken van schaamlippen die te groot zijn rondlopen. Onnodig, want bij Kliniek Veldhoven kunnen wij u helpen met een schaamlipcorrectie. We vinden het belangrijk om een meerwaarde te kunnen bieden voor uw persoonlijke welbevinden.

Schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen

Bij sommige vrouwen steken de binnenste schaamlippen (labia minora) uitzonderlijk ver uit. Dit kan komen door de wijze waarop de binnenste schaamlippen zich in de puberteitsjaren hebben ontwikkeld, maar ook na een bevalling kunnen de binnenste schaamlippen groter worden. Hierdoor liggen de lange schaamlippen niet beschermd tussen de buitenste schaamlippen. Dit kan betrekkelijk eenvoudig opgelost worden met een schaamlipcorrectie.

Behandeling binnenste schaamlippen

De schaamlipcorrectie is een dagbehandeling en duurt gemiddeld een uur. In overleg met de plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog wordt bepaald hoeveel huidoverschot er verwijderd gaat worden. Onder plaatselijke verdoving of algehele narcose neemt de specialist het aangegeven deel weg, waarna de bloedvaatjes worden dicht gebrand. De wond wordt vervolgens zorgvuldig gesloten.

 

Voor de labiacorrectie

 

Na de labiacorrectie

Schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen

De buitenste schaamlippen (labia majora) zijn de behaarde schaamlippen en vormen samen met de binnenste schaamlippen een bescherming van de vagina. De buitenste schaamlippen kunnen vergroot zijn door een overschot aan huid en/of vet. Ook kunnen schaamlippen na een aanzienlijk gewichtsverlies, een bevalling en met het ouder worden rimpeliger of slapper worden. Sommige vrouwen vinden de buitenste schaamlippen ontsierend of hebben er fysiek last van. Een schaamlipcorrectie kan dit ongemak verhelpen.

Behandeling buitenste schaamlippen

Bij een schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen wordt het overtollig vet- en/of huidweefsel verwijderd. Voorafgaand aan de behandeling bepaalt de cosmetisch gynaecoloog in overleg met u hoeveel weefsel er wordt weggehaald. Vervolgens wordt de overtollige huid verwijderd en de bloedvaatjes dicht gebrand. Tot slot hecht de cosmetisch gynaecoloog de wond nauwkeurig met oplosbare hechtingen.

Een correctie van de buitenste schaamlippen met vet excisie

Bij deze methode kiest de cosmetisch gynaecoloog om naast het overtollige weefsel ook het onderliggend vetcompartiment te verwijderen. Via een diathermische incisie wordt een groot deel van het vet weggehaald, waarbij kleine vaatjes meteen worden dicht gebrand. Door het vetcompartiment te verwijderen wordt de bolling van de buitenste schaamlippen minder en dus platter.


Na een schaamlipcorrectie

Direct na de operatie zijn de schaamlippen gezwollen en pijnlijk. Ook kunt u enig bloedverlies hebben. De eerste dag na de schaamlipcorrectie nemen de zwelling en bloeduitstortingen toe. U kunt de pijn bestrijden met pijnstillers en de eerste 2-3 dagen om ieder uur tenminste 10 minuten koelen. Ga de zwelling de eerste dagen zoveel mogelijk tegen door overdag op een opgerolde handdoek te zitten. Na 1-2 weken zijn de meeste klachten afgenomen. Sporten, vrijen, fietsen, paardrijden en zwaar lichamelijk arbeid worden gedurende de eerste 6 weken na de ingreep afgeraden. Het eindresultaat is 3-6 maanden na de behandeling zichtbaar.

Over het algemeen zijn de littekens na een schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen enkel zichtbaar bij het spreiden van de benen. Bij het verkleinen van de buitenste schaamlippen valt het litteken weg in de overgang tussen de schaamlippen en zijn deze na verloop van tijd minder goed zichtbaar. Aan de gevoeligheid van de schaamlippen verandert in principe niets, echter kan bij ieder litteken een blijvende gevoeligheid ontstaan. Dit komt zelden voor. De operatietechniek en het sluiten van de wond bepalen het cosmetisch resultaat.

Aanvullende behandelingen

Voel u vrij na een schaamlipcorrectie

Heel veel vrouwen hebben grote binnenste schaamlippen, alleen vinden sommige vrouwen de schaamlippen verhoudingsgewijs erg groot of uit verhouding. Zo kan het zijn dat de buitenste schaamlippen minimaal zijn, waardoor de binnenste schaamlippen meer naar buitenkomen. Naast dat zij het ontsierend vinden, ervaren zij hier dikwijls ook ongemak van op de fiets, tijdens het paardrijden of bij geslachtsgemeenschap. Daarbij kan strakke kleding gaan hinderen. Heeft u last van grote binnenste schaamlippen dan kan een schaamlipcorrectie weer de vrijheid geven om te doen wat u wilt.

Een operatie als oplossing voor grote schaamlippen

Een schaamlipcorrectie aan de binnenste of buitenste schaamlippen is een kleine ingreep. Voordat u behandeld wordt aan de grote schaamlippen, bepaalt u samen met de plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog hoeveel huid van uw binnenste schaamlippen wordt verwijderd. Hoewel de behandeling zelf vrijwel pijnloos is, kunt u daarna last hebben van gezwollen en pijnlijke schaamlippen. Om de pijn tegen te gaan, kunt u pijnstillers slikken en de eerste 2-3 dagen om elk uur tenminste 10 minuten koelen. De zwelling gaat u zoveel mogelijk tegen door overdag regelmatig op een opgerolde handdoek te zitten. Na 1-2 weken zijn de meeste klachten voorbij. Fietsen, paardrijden, zwaar lichamelijk arbeid en vrijen worden na 6 weken afgeraden. Het eindresultaat is na 3-6 maanden zichtbaar.

Clitoriskapcorrectie

Vaak wordt het verkleinen van de grote schaamlippen uitgebreid met een clitoriskapcorrectie. Bij de clitoriskapcorrectie wordt links en rechts het overtollige huidvelletje dat over de clitoris ligt verwijderd. Het huid- en/of vetweefsel van de clitoriskap kan zo in verhouding met de schaamlippen worden gebracht.

Perineum huidcorrectie

Het perineum is het deel tussen de vagina en de anale opening. De perineumhuid kan samen met de binnenste schaamlippen sterk vergroot zijn. Daarnaast rekt het perineum tijdens de bevalling uit, waardoor er soms ook overtollig huid achterblijft. Het perineum kan sterk gepigmenteerd zijn wat als ontsierend wordt ervaren. Door de perineumhuid in verhouding te brengen met de schaamstreek, kan de hinder die sommige vrouwen hiervan ondervinden worden opgelost. Zij kunnen bijvoorbeeld tijdens intiem contact of het sporten last hebben van de overtollige huid. De perineum huidcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep uitgevoerd door onze ervaren cosmetisch gynaecoloog.

 

Laat ons u helpen aan kleinere schaamlippen

U ziet het, last hebben van grote schaamlippen is helemaal niet nodig. Ons ervaren medisch team helpt u graag van uw ongemak af. Maak dus een afspraak met ons, zodat wij u alles precies kunnen uitleggen hoe de behandeling verloopt. De behandeling wordt uitgevoerd door ons vrouwelijk plastisch chirurgisch team. Een schaamlipcorrectie is een veelvoorkomende behandeling in onze kliniek. Dus onthoud: u bent niet de enige met grote schaamlippen. Volg dus de vrouwen die u voorgingen om het lichamelijke ongemak op te lossen. Voor een prijsoverzicht zie kosten schaamlipcorrectie.

Vraag een labia consult aan

Daarom Kliniek Veldhoven

 • Klantenbeoordeling 9.4
 • Vrouwelijke chirurgisch team
 • Plastisch chirurg is lid van de NVPC
 • Cosmetisch gynaecoloog is lid van NVOG
 • Plastisch chirurg en cosmetisch gynaecoloog gespecialiseerd in schaamlipcorrecties
 • Consult zonder verdere verplichtingen
 • Werkt volgens de laatste technieken
 • Hoge kwaliteit van zorg
 • Laagdrempelig en toegankelijk

ZKN

Uw plastisch chirurg

Veelgestelde vragen Schaamlipcorrectie

Waarom een schaamlipcorrectie?

Een correctie van de schaamlippen of een vagina correctie is een ingreep die vaak wordt uitgevoerd. In de meeste gevallen gaat het om de correctie van te grote binnenste schaamlippen, maar een verkleining van de buitenste schaamlippen komt ook vaak voor. Bij veel vrouwen zorgen de schaamlippen voor problemen bij activiteiten zoals fietsen, sporten of vrijen. Door de schaamlippen kleiner te maken, kunnen de problemen worden opgelost.

Hoe gaat een schaamlipcorrectie in zijn werk?

Een dergelijke ingreep houdt een verkleining van de binnenste of buitenste schaamlippen in, waarbij het overtollige weefsel wordt verwijderd. De klachten die de cliënt heeft worden weggenomen met een relatief kleine ingreep. De meeste ingrepen zijn binnen het uur afgerond.

Hoe word ik verdoofd voor de ingreep?

Een correctie van de schaamlippen kan geschieden onder lokale verdoving of algehele narcose. Onder lokale verdoving krijgt u enkele injecties in het te opereren gebied. Deze werken snel in en daardoor kan de ingreep spoedig plaatsvinden.

Kan ik direct weer aan het werk na de ingreep?

U dient na de ingreep 2-3 dagen om elk uur 10 minuten te koelen en overdag zoveel mogelijk op een opgerolde handdoek te zitten. Deze adviezen helpen tegen de pijn en de zwelling. Sporten, zwaar lichamelijk arbeid en vrijen worden de eerste 6 weken afgeraden. Daarna kunt u deze activiteiten weer oppakken.

Zijn er complicaties mogelijk?

Zoals bij iedere ingreep is er ook bij een schaamlipcorrectie de mogelijkheid dat er complicaties optreden. De kans hierop is echter wel vrij gering. Voorkomende complicaties zijn bijvoorbeeld nabloedingen of een infectie van de wond. Heel soms blijven vrouwen last hebben van gevoeligheid rondom het gecorrigeerde gebied.

 • Hoge clienttevredenheid
 • Lage prijzen door reclame tot het minimum te beperken
 • Er is voor iedereen evenveel tijd en aandacht
 • Hoge kwaliteit van zorg
 • Laagdrempelig en toegankelijk

Gerelateerde behandelingen

Lange schaamlippen
Schaamlipverkleining
Vaginaverstrakking (ook wel vaginavernauwing)
Hoge klantenbeoordeling
Plastische en cosmetische chirurgen
Hoge kwaliteit van zorg
Laagdrempelig en toegankelijk