Schaamlip correctie - Labia correctie - Kliniek Veldhoven

Te grote schaamlippen

Te grote schaamlippen kunnen in allerlei situaties tot pijnklachten en ongemak leiden. Vrouwen kunnen door het teveel aan huid pijn hebben tijdens het vrijen, maar ook hinder ondervinden tijdens het fietsen, bij bepaalde werkzaamheden of bij sporten als paardrijden of turnen. Strakke broeken dragen kan ook een probleem worden, omdat de grote schaamlip gaat schuren en er wondjes kunnen ontstaan.  Met een schaamlipcorrectie in Kliniek Veldhoven kan de oorzaak, en daarmee de klachten, worden weggenomen.

Schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen

Bij sommige vrouwen steken de binnenste schaamlippen (labia minora) uitzonderlijk ver uit. Dit kan komen door de wijze waarop de binnenste schaamlippen zich in de puberteitsjaren hebben ontwikkeld, maar ook na een bevalling kunnen de binnenste schaamlippen groter worden. Hierdoor liggen de lange schaamlippen niet beschermd tussen de buitenste schaamlippen. Dit kan betrekkelijk eenvoudig opgelost worden met een schaamlipcorrectie.

Behandeling binnenste schaamlippen

De schaamlipcorrectie is een dagbehandeling en duurt gemiddeld een uur. In overleg met de plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog wordt bepaald hoeveel huidoverschot er verwijderd gaat worden. Onder plaatselijke verdoving of algehele narcose neemt de specialist het aangegeven deel weg, waarna de bloedvaatjes worden dicht gebrand. De wond wordt vervolgens zorgvuldig gesloten.

 

Voor de labiacorrectie

 

Na de labiacorrectie

Schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen

De buitenste schaamlippen (labia majora) zijn de behaarde schaamlippen en vormen samen met de binnenste schaamlippen een bescherming van de vagina. De buitenste schaamlippen kunnen vergroot zijn door een overschot aan huid en/of vet. Ook kunnen schaamlippen na een aanzienlijk gewichtsverlies, een bevalling en met het ouder worden rimpeliger of slapper worden. Sommige vrouwen vinden de buitenste schaamlippen ontsierend of hebben er fysiek last van. Een schaamlipcorrectie kan dit ongemak verhelpen.

Behandeling buitenste schaamlippen

Bij een schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen wordt het overtollig vet- en/of huidweefsel verwijderd. Voorafgaand aan de behandeling bepaalt de cosmetisch gynaecoloog in overleg met u hoeveel weefsel er wordt weggehaald. Vervolgens wordt de overtollige huid verwijderd en de bloedvaatjes dicht gebrand. Tot slot hecht de cosmetisch gynaecoloog de wond nauwkeurig met oplosbare hechtingen.

Een correctie van de buitenste schaamlippen met vet excisie

Bij deze methode kiest de cosmetisch gynaecoloog om naast het overtollige weefsel ook het onderliggend vetcompartiment te verwijderen. Via een diathermische incisie wordt een groot deel van het vet weggehaald, waarbij kleine vaatjes meteen worden dicht gebrand. Door het vetcompartiment te verwijderen wordt de bolling van de buitenste schaamlippen minder en dus platter.


Na een schaamlipcorrectie

Direct na de operatie zijn de schaamlippen gezwollen en pijnlijk. Ook kunt u enig bloedverlies hebben. De eerste dag na de schaamlipcorrectie nemen de zwelling en bloeduitstortingen toe. U kunt de pijn bestrijden met pijnstillers en de eerste 2-3 dagen om ieder uur tenminste 10 minuten koelen. Ga de zwelling de eerste dagen zoveel mogelijk tegen door overdag op een opgerolde handdoek te zitten. Na 1-2 weken zijn de meeste klachten afgenomen. Sporten, vrijen, fietsen, paardrijden en zwaar lichamelijk arbeid worden gedurende de eerste 6 weken na de ingreep afgeraden. Het eindresultaat is 3-6 maanden na de behandeling zichtbaar.

Over het algemeen zijn de littekens na een schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen enkel zichtbaar bij het spreiden van de benen. Bij het verkleinen van de buitenste schaamlippen valt het litteken weg in de overgang tussen de schaamlippen en zijn deze na verloop van tijd minder goed zichtbaar. Aan de gevoeligheid van de schaamlippen verandert in principe niets, echter kan bij ieder litteken een blijvende gevoeligheid ontstaan. Dit komt zelden voor. De operatietechniek en het sluiten van de wond bepalen het cosmetisch resultaat.

Aanvullende behandelingen

Te grote schaamlippen

Te grote schaamlippen kunnen een diversiteit aan klachten teweegbrengen. Zo kunnen vrouwen last krijgen van pijn bij het vrijen, maar ook van hinderlijke en pijnlijke klachten bij het uitvoeren van werk of bijvoorbeeld tijdens het sporten. Het overschot van te grote schaamlippen kan ook storend zichtbaar zijn in strakke broeken, sport- en zwemkleding. Deze klachten kunnen definitief worden weggenomen met een schaamlipcorrectie, ook wel een labiacorrectie genoemd.

Wanneer ontstaan er pijnklachten?

Wanneer vrouwen spreken van te grote schaamlippen, dan bedoelen zij vaak de binnenste schaamlippen die in staande positie buiten de labia majora vallen. Omdat de binnenste schaamlippen zeer gevoelig zijn kan een beetje druk, of schurende stof direct tegen deze binnenste labia, al voor pijnklachten zorgen. Dit is erg vervelend. Daarnaast hebben vrouwen niet alleen last van de pijn als gevolg van de te grote schaamlippen, maar ook schaamte en onzekerheid kan een aanzienlijke rol in het dagelijks leven gaan spelen. Bij sommige vrouwen kunnen ook de buitenste schaamlippen vergroot zijn door een overschot aan huid en/of vetweefsel.

Wat kunnen wij voor u doen?

Als u last heeft van te grote schaamlippen, dan kunt u in onze kliniek een schaamlipverkleining laten uitvoeren. Hierbij is het doel om de binnenste en de buitenste schaamlippen een betere onderlinge verhouding te geven. Dit neemt de klachten definitief weg. Bij de ingreep wordt een stukje overtollig huid verwijderd en de wond wordt gesloten. De totale ingreep neemt ongeveer een uur in beslag en meer dan een dagbehandeling is niet nodig. Soms wordt een schaamlipcorrectie uitgevoerd in combinatie met een clitoriskapcorrectie en/of een perineum huidcorrectie. Al deze behandelingen worden bij ons uitgevoerd door een vrouwelijk medisch team.

Tijdens en na de herstelperiode

Direct na de ingreep aan de te grote schaamlippen heeft u last van pijn van de ingreep en gezwollen schaamlippen. De dag na de ingreep zal de zwelling nog wat toenemen, u kunt wat bloeduitstortingen hebben en enig bloedverlies is ook normaal. De eerste 2-3 dagen om ieder uur tenminste 10 minuten koelen kunnen uw pijn en zwelling wat verlichten. In principe duurt het 1-2 weken voordat de meeste klachten voorbij zijn. Fietsen, paardrijden, zwaar lichamelijke arbeid, sporten en vrijen zijn de eerste 6 weken na de ingreep niet mogelijk. De littekens na het verkleinen van de binnenste schaamlippen zijn enkel zichtbaar wanneer de benen worden gespreid. Een schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen laat een litteken na in de overgang tussen de binnenste en buitenste schaamlippen. De gevoeligheid van de schaamlippen blijft onveranderd. Rond het litteken kan blijvende gevoeligheid ontstaan, echter, dit komt zelden voor. Na de herstelperiode is het uiteindelijke eindresultaat 3-6 maanden na de ingreep zichtbaar.

Een consult aanvragen

Als u last heeft van te grote schaamlippen, dan kunt u een schaamlipcorrectie overwegen. U kunt een afspraak maken voor een consult. Dit doet u door het contactformulier in te vullen of te bellen via 040-295 42 43 en hierbij aan te geven dat het om een schaamlipcorrectie gaat. De vrouwelijke plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog verwelkomt u graag voor een informatief gesprek, waarbij de aandacht uitgaat naar het bespreken van de mogelijkheden, van uw wensen en verwachtingen en uiteraard uw eventuele vragen over de ingreep bij te grote schaamlippen. Het is immers belangrijk dat u volledig achter uw keuze staat. Een consult verplicht u tot niets. U bent van harte welkom. Voor een prijsoverzicht zie kosten schaamlipcorrectie.

Vraag een labia consult aan

Daarom Kliniek Veldhoven

 • Klantenbeoordeling 9.4
 • Vrouwelijke chirurgisch team
 • Plastisch chirurg is lid van de NVPC
 • Cosmetisch gynaecoloog is lid van NVOG
 • Plastisch chirurg en cosmetisch gynaecoloog gespecialiseerd in schaamlipcorrecties
 • Consult zonder verdere verplichtingen
 • Werkt volgens de laatste technieken
 • Hoge kwaliteit van zorg
 • Laagdrempelig en toegankelijk

ZKN

Uw plastisch chirurg

Veelgestelde vragen Schaamlipcorrectie

Waarom een schaamlipcorrectie?

Een correctie van de schaamlippen of een vagina correctie is een ingreep die vaak wordt uitgevoerd. In de meeste gevallen gaat het om de correctie van te grote binnenste schaamlippen, maar een verkleining van de buitenste schaamlippen komt ook vaak voor. Bij veel vrouwen zorgen de schaamlippen voor problemen bij activiteiten zoals fietsen, sporten of vrijen. Door de schaamlippen kleiner te maken, kunnen de problemen worden opgelost.

Hoe gaat een schaamlipcorrectie in zijn werk?

Een dergelijke ingreep houdt een verkleining van de binnenste of buitenste schaamlippen in, waarbij het overtollige weefsel wordt verwijderd. De klachten die de cliënt heeft worden weggenomen met een relatief kleine ingreep. De meeste ingrepen zijn binnen het uur afgerond.

Hoe word ik verdoofd voor de ingreep?

Een correctie van de schaamlippen kan geschieden onder lokale verdoving of algehele narcose. Onder lokale verdoving krijgt u enkele injecties in het te opereren gebied. Deze werken snel in en daardoor kan de ingreep spoedig plaatsvinden.

Kan ik direct weer aan het werk na de ingreep?

U dient na de ingreep 2-3 dagen om elk uur 10 minuten te koelen en overdag zoveel mogelijk op een opgerolde handdoek te zitten. Deze adviezen helpen tegen de pijn en de zwelling. Sporten, zwaar lichamelijk arbeid en vrijen worden de eerste 6 weken afgeraden. Daarna kunt u deze activiteiten weer oppakken.

Zijn er complicaties mogelijk?

Zoals bij iedere ingreep is er ook bij een schaamlipcorrectie de mogelijkheid dat er complicaties optreden. De kans hierop is echter wel vrij gering. Voorkomende complicaties zijn bijvoorbeeld nabloedingen of een infectie van de wond. Heel soms blijven vrouwen last hebben van gevoeligheid rondom het gecorrigeerde gebied.

 • Hoge clienttevredenheid
 • Lage prijzen door reclame tot het minimum te beperken
 • Er is voor iedereen evenveel tijd en aandacht
 • Hoge kwaliteit van zorg
 • Laagdrempelig en toegankelijk

Gerelateerde behandelingen

Lange schaamlippen
Schaamlipcorrectie Kliniek Veldhoven
Vaginaverstrakking (ook wel vaginavernauwing)
Schaamlipcorrectie Kliniek Veldhoven