Consult header

Dit moet je weten over het consultgesprek


Voordat u het besluit neemt om een plastisch chirurgische ingreep te ondergaan, heeft u zich vast en zeker goed georiënteerd. U zoekt welke kliniek het beste bij u past en leest ervaringen van anderen. Tijdens het consultgesprek krijgt u veel informatie tot over de behandeling en maakt u kennis met de behandelend plastisch chirurg. In deze blog zetten we enkele belangrijke punten voor een succesvol consultgesprek met de plastisch chirurg uiteen. Dit moet je weten over het consultgesprek.

Tip 1: Voer een consultgesprek met een bekwaam en kundig arts

Voorafgaand aan het consultgesprek is het belangrijk dat u weet of de arts gespecialiseerd is in de behandeling die u wenst en of de arts de juiste opleiding heeft genoten voor het uitvoeren van de behandeling. Bij Kliniek Veldhoven bent u verzekerd dat alle plastisch chirurgen lid zijn van de NVPC en de opleiding tot plastisch chirurg hebben genoten. Tevens dient de behandeld arts tijdens het consult een indicatie te stellen voor de behandeling en niet een consulent. De consulent is geen behandelaar en niet verantwoordelijk voor de behandeling. Enkel de behandelend arts kan uitleggen wat voor u de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Tip 2: Kies een privékliniek met ZKN-keurmerk

De veiligheid en kwaliteit binnen de kliniek is net zo belangrijk als de kundigheid van de behandelend arts. Werken de zorgverleners veilig binnen de kliniek? Wordt er steriel gewerkt en zijn de instrumenten zorgvuldig gesteriliseerd? Dit zijn voorbeelden van punten die goed gewaarborgd dienen te worden binnen de kliniek. Het ZKN-keurmerk is een belangrijk keurmerk als het gaat om veiligheid en kwaliteit binnen privéklinieken. Een kliniek die beschikt over dit keurmerk wordt onder meer gecontroleerd op:
• Kundigheid van de plastisch chirurgen en de specialisten;
• Veiligheid en hygiëne van apparatuur en de behandelruimtes;
• Voorlichting en nazorg aan de cliënten.

Tip 3: Laat u informeren over de nazorg en risico’s

Het is van belang dat u tijdens het consultgesprek geïnformeerd wordt over de eventuele risico’s van de ingreep en u op de hoogte bent van de nazorg. Zo kunt u zich goed voorbereiden op de periode na de behandeling. Veel gestelde vragen hebben dan ook betrekking op de (duur van de) wondgenezing en invloed op werk en privé.

Maak tijdens het consultgesprek uw wensen en verwachtingen bespreekbaar en stel uw vragen aan de behandelend plastisch chirurg.