Oorcorrectie tegen flaporen Kliniek Veldhoven

Een oorcorrectie: zo ziet de behandeling er uit!


Ongeveer 1 op de 20 mensen is geboren met afstaande oren. Sommige mensen ervaren hier last van. Een oorcorrectie kan dan een uitkomst bieden.

Een otoplastiek, beter bekend als een oorcorrectie of flapoorcorrectie, is een oplossing voor mensen die onzeker zijn door de stand van hun oren. Er wordt gesproken van afstaande/ flaporen zodra ze meer dan 2 centimeter van het hoofd afstaan. Bij de oorcorrectie wordt de stand van de oren gecorrigeerd onder plaatselijke verdoving.

De oorcorrectie behandeling

De plastisch chirurg begint de behandeling door beide oren in de gewenste stand te plaatsen. Door een injectie aan de achterkant van de oorschelp worden de oren verdoofd. Vervolgens worden de oren één voor één rechtgezet door een sneetje te maken aan de achterkant van de oorschelp. De plastisch chirurg brengt het kraakbeen in de gewenste vorm. Eventueel wordt overtollig kraakbeen en/of huid verwijderd. De oorcorrectie is pijnloos en het duurt ongeveer een uur. Na de behandeling brengt de arts een drukverband aan zodat de oren kunnen helen. Een uur na de ingreep mag je alweer naar huis.

Na de oorcorrectie behandeling

Het is belangrijk om de eerste paar dagen na de behandeling voldoende te rusten. De eerste weken mag je geen zware inspanningen verrichten Vermijd ook tillen, bukken en vooroverbuigen. Tijdens het slapen is het belangrijk dat je hoofd hoger ligt dan de rest van het lichaam. Draag het drukverband  gedurende twee dagen, dag en nacht. Na deze twee dagen, draag je de haarband nog een week, dag en nacht. Vervolgens draag je de haarband voor 5 weken lang alleen s ‘nachts. De oorschelpen kunnen enkele weken na de ingreep gezwollen en gevoelig zijn.

Eventuele bijwerkingen en risico’s van een oorcorrectie behandeling

Na de behandeling ontstaat er vaak een lichte zwelling bij de gehechte wond. Deze zwelling wordt beperkt door een drukverband. Er is een zeer kleine kans dat deze zwelling en gevoeligheid van de oren langer dan besproken, aanhoudt.

Er is een kleine kans op complicaties zoals nabloeding of een infectie. Veel mensen zullen na de behandeling wel pijn ervaren, hiervoor krijg je pijnstilling voorgeschreven.

Meer weten of advies nodig over een oorcorrectie behandeling?

Voor meer informatie ben je van harte welkom bij Kliniek Veldhoven voor een consult samen met een specialist. Samen kijken wij naar de mogelijkheden!