Kaalheid behandelen Kliniek Veldhoven

Waarom word ik kaal?


Misschien vraagt u zich af: Waarom word ik kaal? Met Alopecia androgenetica wordt doorgaans de erfelijke vorm van mannelijke kaalheid aangeduid, dit betekent echter niet dat “kaalheid” alleen bij mannen voorkomt. Alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm van definitieve haaruitval.

Men erft de aanleg voor kaalheid van vaders- of moederskant. Ongeveer één derde van alle mannen tussen de 25 en 40 jaar heeft te kampen met haaruitval. Deze kaalheid begint meestal bij de haarlijn ter hoogte van slapen of aan de kruin. Vaak gaat het zover door tot er uiteindelijk nog slechts een ‘kroontje’ overblijft. Medeverantwoordelijk voor deze kaalheid is het mannelijke hormoon Dihydrotestosteron (DHT). Mannen die gevoelig zijn voor DHT krijgen te maken met haarverlies. Vooral het haar op de kruin blijkt extra gevoelig te zijn voor dit hormoon. DHT beïnvloedt en verkort de groeifase van de haren. De getroffen haarwortels sterven tijdens het kaalheidproces af en langzaam worden de gezonde haren vervangen door zogenaamde donsharen.

Hoewel Alopecia androgenetica bekend staat als de mannelijke vorm van kaalheid, kunnen ook vrouwen last hebben van deze vorm van kaalheid. Bij vrouwen wordt dat gekenmerkt door de dunner wordende haardos, vaak geconcentreerd op de bovenzijde van het hoofd. Kaalheid treedt bij vrouwen doorgaans pas op gedurende de overgang. Wanneer kaalheid of aanzienlijk dunner wordend haar zich vóór de overgang voordoet, kan er sprake zijn van een verstoring in de hormoonhuishouding. In dit geval doet men er goed aan een endocrinologisch onderzoek te laten uitvoeren zodat de reden van het haarverlies achterhaald kan worden.

 

Denkt u: Waarom word ik kaal? En heeft u vragen? Of wilt u behandeld worden? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.