Haartransplantatie - Kliniek Veldhoven

Kaalheid

Kaalheid

Haaruitval en kaalheid: veel mannen hebben er last van. Wat is de oorzaak van kaalheid? En welke behandelingen helpen echt?

Wanneer spreken we van haaruitval?

Het is normaal om zo’n 100 haren per dag te verliezen. Haar groeit namelijk in een cyclus: groeifase, haaruitval, rustfase en nieuwe groeifase. Maak u dus vooral geen zorgen als u ‘s ochtends wat haren op uw kussen vindt. We spreken pas van haaruitval, als het haar zichtbaar en alsmaar dunner wordt.

Hoeveel mannen hebben last van kaalheid?

Een kwart van de mannen krijgt tussen het 25ste en 40ste levensjaar met haaruitval te maken. De haarlijn trekt terug, wat goed zichtbaar is bij de inhammen. Er ontstaan dunbehaarde en kale plekken, vaak op de kruin. Voor wie zich er aan stoort, vormt kaalheid een serieus probleem. Veelgehoorde klachten: een negatiever zelfbeeld en minder zelfvertrouwen.

Wat is de oorzaak van haaruitval?

Kaalheid wordt vaak toegeschreven aan stress of een verkeerd voedingspatroon. Deze factoren kunnen inderdaad bijdragen aan haarverlies. Bij veruit de meeste mannen is aanhoudende haaruitval echter erfelijk bepaald. U wordt kaal omdat het nu eenmaal in uw genen zit – daar heeft u zelf geen invloed op.

Erfelijk bepaald

Bij erfelijk bepaalde kaalheid (alopecia androgenetica) speelt DHT de hoofdrol. Deze stof, ookwel kortweg DHT genoemd, ontstaat in het haarwortelzakje door omzetting van het mannelijke hormoon testosteron. Hierbij kan de DHT zich binden aan de androgene receptoren van het haarwortelzakje. Dit blokkeert de opname van voedingsstoffen, waardoor het haarwortelzakje minder haar aanmaakt en uiteindelijk afsterft. De haren in de haarkrans hebben deze aanleg niet. Deze blijven groeien en zo ontstaat het typische patroon van mannelijke kaalheid.

Patroon mannelijke kaalheid

Haaruitval door stress

Onder stress komt in het lichaam cortisol vrij. Dit hormoon maakt het lichaam klaar voor explosieve handelingen, zoals vluchten en vechten. Een natuurlijke reactie, die u helpt als u onder druk staat. Maar bij voortdurende stress leidt de verhoogde hoeveelheid cortisol tot een verandering in de gehele hormoonspiegel. U maakt meer testosteron aan, waardoor in de haarzakjes meer DHT ontstaat. Hierdoor valt het haar uit. Vaak is deze vorm van haarverlies tijdelijk. De haargroei herstelt vanzelf als de stressvolle periode voorbij is. Als u genetische aanleg heeft voor kaalheid, kan stress het kaler worden versnellen.

Tekort aan voedingsstoffen en vitamines

Voor haargroei zijn voedingsstoffen nodig, zoals eiwitten, vocht en mineralen. Met een normaal eetpatroon krijgt u hier ruim voldoende van binnen. Alleen in extreme gevallen, denk aan anorexia, kan een tekort aan voedingsstoffen haarverlies veroorzaken. Wat betreft vitamines, moet u vooral letten op vitamine B. Een tekort aan B5, B8 en B12 wordt nadrukkelijk in verband gebracht met haarverlies. Bij beginnende haaruitval kunt u proberen of een vitamine B-complex helpt.

Wat kunt u doen tegen haaruitval?

Veel mannen die last hebben van haaruitval, willen daar iets aan doen. Tegen haaruitval zijn volop producten op de markt, variërend van shampoos bij de drogist tot medicijnen die u alleen op recept kunt krijgen. Soms gebruiken ze de term ‘haargroeimiddel’. Dat is misleidend. Hoewel sommige middelen haaruitval tegen gaan, kunnen zulke producten op kale en dunbehaarde plekken geen nieuwe haren laten groeien. Dit kan haaruitval tegengaan:

  • Medicijnen die u kunt verkrijgen op doktersrecept
  • Milde shampoos gebruiken, vrij van Sodium Laureth Sulfate
  • Dieet aanvullen met extra vitamine B

Medicijnen tegen haaruitval

Na bezoek aan de huisarts en na vaststelling van de oorzaak, kunt u medicijnen tegen haarverlies voorgeschreven krijgen. Bekende namen zijn , Dutasteride en Minoxidil. Deze medicijnen werken alleen preventief. Gebruik gaat haaruitval tegen, maar reeds afgestorven haarzakjes komen niet terug. Kale plekken blijven dus kaal.

Shampoos tegen haarverlies

In de schappen staan volop shampoos gericht op mannen die last hebben van haarverlies. Hierin zitten stoffen die te maken hebben met haargroei, zoals vitamine A, bètacaroteen, B5, B8 en E. Deze voedingsstoffen en vitaminen kunnen de huid van buitenaf echter zeer moeilijk binnendringen. Dat lukt eigenlijk alleen met zeer hoge doseringen, die uitsluitend op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn.

Milde shampoos ontzien de hoofdhuid

Belangrijker bij het kiezen van een goede shampoo, is wat er niet in zit. Sodium Laureth Sulfate (makkelijker te onthouden als SSL) kan de hoofdhuid irriteren en het haar beschadigen. Vreemd genoeg zit dit in vrijwel alle shampoos, om te zorgen dat het flink schuimt. Om irritatie te voorkomen, kiest u het best een shampoo zonder Sodium Laureth Sulfate.

Dieet aanvullen met vitamine B

Een goed dieet ziet u terug in de vitaliteit van uw haar. Voor haargroei zijn eiwitten, mineralen en vitamines belangrijk, dus zorg dat u hier voldoende van binnenkrijgt. Vaak is het een tekort aan vitamine B dat voor problemen zorgt, in het bijzonder van B12. Een tekort aan vitamine B12 veroorzaakt tevens een gebrek aan energie en een vermoeid gevoel. Herkent u dit? Met vitamine B complex kunt u het tekort aanvullen. Wilt u er zeker van te zijn dat u een tekort aan B12 heeft, dan kunt u door uw huisarts een bloedonderzoek laten uitvoeren. Doe dit voor u aan vitaminepillen begint.

Wat kunt u doen tegen kaalheid?

Iedereen die te maken heeft kaalheid weet het: mensen praten er graag over. Over de oorzaak gaan de wildste verhalen rond, sommigen komen met ‘de gouden tip’ en er zijn honderden middeltjes die nieuwe haargroei beloven. Wat werkt echt? Het enige waarvan vaststaat dat het op kale plekken nieuwe haren laat groeien, is een haartransplantatie.

Haartransplantatie behandelingen

Met een haartransplantatie worden haren verplaatst van een goed behaarde plek in de haarkrans naar een kale plek. Omdat deze haren dezelfde erfelijke aanleg hebben, blijven deze ook op de nieuwe plek wel doorgroeien.

Voor het werven van de haren worden twee technieken gebruikt: de FUT en FUE techniek. Het verschil zit hem in de verwerving van de te transplanteren haren. Bij de FUT techniek wordt een strip huid losgesneden, waaruit vervolgens de haarzakjes gewonnen worden. Bij de FUE techniek worden haarzakjes met een speciale naald geoogst. Deze laatste techniek is de meest moderne en heeft ook onze voorkeur. Hierbij ontstaan namelijk geen zichtbare littekens. Op de pagina haartransplantatie leest u meer over de behandeling zoals wij die uitvoeren.

Vraag direct een consult aan

Wilt u af van uw kale plekken? Begin eerst met een consult bij Kliniek Veldhoven. Onze haarspecialist kan u precies uitleggen wat een haartransplantatie voor u zou inhouden. Dit gesprek is informatief en u zit nog nergens aan vast. Maak vandaag nog een afspraak: bel 040 295 42 43 of gebruik het formulier rechtsboven.

Consult aanvragen
Haartransplantatie Kliniek Veldhoven

Uw specialist

Gerelateerde behandelingen

Overbeharing vrouw
Haaruitval
Haartransplantatie Kliniek Veldhoven
Overbeharing
Overbeharing
Haaruitval mannen