Ervaringen met een littekencorrectie
Littekens ontstaan door een diepe beschadiging van de huid door bijvoorbeeld een operatie, een ongeval of een brandwond. Als gevolg van een problematische wondgenezing treedt er littekenvorming op. De meeste littekens geven weinig tot geen hinder, maar sommige littekens zijn niet mooi genezen. Littekens op goed zichtbare plekken op het lichaam worden door vele mannen en vrouwen als ontsierend en storend ervaren. In Kliniek Veldhoven worden jaarlijkse vele littekencorrecties uitgevoerd, met als doel om het litteken minder zichtbaar te maken en het aanzien ervan te verbeteren. Onze plastisch chirurgen zijn gespecialiseerd in littekencorrecties en werken daarbij volgens de modernste technieken. Dit toont zich in hoge cliëntwaarderingen en positieve littekencorrectie ervaringen van onze vele cliënten.
Verschillende soorten littekens met verschillende aanpak
De littekengenezing na een operatie, brandwond of ongeval is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort huidbeschadiging, het huidtype, de plek van het litteken op het lichaam, de leeftijd van de cliënt, de erfelijke aanleg en eventuele complicaties bij de wondgenezing. Er worden verschillende soorten littekens onderscheiden: atrofische, hypertrofische en keloïdale littekens. Ze vragen elk een andere aanpak bij het litteken verwijderen. Een atrofisch litteken is ingezonken in de huid, die op deze plek dunner en doorschijnender oogt als gevolg van een verminderde aanmaak van bindweefsel tijdens de wondgenezing. Atrofische littekens ontstaan vaak na acné, waterpokken en operaties, bijvoorbeeld na het verwijderen van een moedervlek. Huidstriemen zijn ook atrofische littekens.
Hypertrofische littekens ontstaan in de eerste weken na de huidbeschadiging. Dit uit zich in een bovenmatige aanmaak van littekenweefsel en gaat gepaard met zwelling, roodheid, een dikkere huid en soms pijn en jeuk. Bij een keloïd litteken is sprake van een woekering of gezwel van littekenweefsel. Het verdikte litteken groeit – in tegenstelling tot het hypertrofische litteken – ook buiten het oorspronkelijke wondgebied. Het litteken heeft een onregelmatige structuur, is rood en donkerder dan de normale huidskleur en kan jeuk en pijn veroorzaken. Hypertrofische en keloïdale littekens komen vaker voor op het borstbeen, de schouders, achter de oren en bij mensen met een donkere huidskleur. Brandwonden leiden vaak tot woekerende littekens. Het is onmogelijk het litteken volledig te verwijderen en weer een onaangedane huidplek te realiseren. Wél kan afhankelijk van het litteken het aanzien worden verbeterd en minder opvallend worden gemaakt. Lees de littekencorrectie ervaringen van de cliënten die u voorgingen op onze website.
Lees de littekencorrectie ervaringen en vraag een consult aan
Het operatief littekens verwijderen vindt plaats onder lokale verdoving. Het litteken wordt uitgesneden, waarna de huidranden met een speciale techniek worden gehecht. Soms kan het litteken enigszins worden verlegd, zodat deze in een rimpel of huidlijn valt. Kliniek Veldhoven is in het bezit van het ZKN-keurmerk. Dit betekent dat u kunt rekenen op de beste zorg en nazorg. Onze deskundige en ervaren plastisch chirurgen zijn lid van de Nederlandse Vereniging Plastische Chirurgie (NVPC) en werken met de modernste apparatuur en behandeltechnieken.