Oorcorrectie
Met een oorcorrectie verhelpen we afstaande oren. Na de operatie liggen de oren dichter tegen het hoofd. Het gaat om een relatief eenvoudige ingreep met blijvend resultaat.
U bent van harte welkom tijdens ons orenspreekuur. Het orenspreekuur vindt één keer per maand plaats op een dinsdag, tussen 13:00 en 16:00 uur.
Oorcorrectie biedt uitkomst
Afstaande oren komt bij ongeveer 1 op de 20 mensen voor. Functioneel gezien hebben afstaande oren geen enkel nadeel. Ze werken even goed als een ‘normale’ oren. Omdat het in het algemeen gezien wordt als een schoonheidsfout, willen de veel mensen met afstaande oren vaak toch liever oren die dichter tegen het hoofd aan liggen. Een oorcorrectie biedt dan uitkomst.
Problemen door afstaande oren
Afstaande oren zijn erg goed zichtbaar. Bij kinderen zijn ‘flaporen’ een makkelijk mikpunt van pesterijen en een bron van onzekerheid. Volwassenen hebben in verschillende mate last van afstaande oren. Dat gaat van ‘jammer dat ik ze altijd moet verstoppen’ tot sociale, psychische of relationele problemen.
De oorcorrectie behandeling (otoplastiek)
Bij een otoplastiek – vaak oorcorrectie of flapoorcorrectie genoemd – worden de oorschelpen één voor één rechtgezet. Via een sneetje aan de achterkant van de oorschelp brengt de plastisch chirurg het kraakbeen in de gewenste vorm. Het rechtzetten van flaporen duurt ongeveer anderhalf uur. U krijgt een drukverband om het hoofd zodat de oren kunnen helen. Een uur na de ingreep kunt u al naar huis.
1. De plastisch chirurg maakt een kleine incisie aan de achterkant van de oorschelp tussen de oorschelp en uw hoofd.
2. De plastisch chirurg plaats het kraakbeen in de gewenste stand en verwijdert eventueel overtollig kraakbeen en/of huid.
Na de behandeling
De eerste dagen na de behandeling is het belangrijk zo veel mogelijk te rusten. Vermijd zware lichamelijke inspanning en vooroverbuigen in het bijzonder. Het drukverband draagt u gedurende 2 dagen hierna draagt u een week lang dag en nacht de haarband. Daarna nog 5 weken alleen s’nachts de haarband. Na 2 weken komt u komt u op controle. Het is verstandig gedurende drie tot vier weken niet te sporten. De oorschelpen kunnen enkele weken gezwollen en gevoelig zijn.
Risico’s en bijwerkingen
Net als elke chirurgische ingreep is er bij een ooroperatie een kleine kans op complicaties zoals een nabloeding of een infectie. De meeste pijn ervaren mensen direct na de behandeling; hiervoor krijgt u pijnstilling voorgeschreven. Er is een zeer kleine kans dat de gevoeligheid bij aanraking van de oren of de zwelling achter het oor langer aanhoudt.
Op jonge leeftijd is het kraakbeen nog flexibel en biedt het weinig weerstand. Naarmate u ouder wordt zal het kraakbeen stugger worden. Tijdens de herstelperiode kan het zijn dat er te veel spanning op de hechtdraden komt te staan waardoor het oor teruggaat naar zijn oorspronkelijke stand.
Orenspreekuur
Interesse in oorcorrectie? U bent van harte welkom tijdens ons orenspreekuur. Vraag via onderstaande button een consult aan. Ons orenspreekuur vindt één keer per maand plaats op een dinsdag, tussen 13:00 en 16:00 uur. Voor een prijsoverzicht zie oorcorrectie prijs.
Beschikbare data:
- Dinsdag 27 augustus 2024
- Dinsdag 24 september 2024
- Dinsdag 8 oktober 2024
- Dinsdag 5 november 2024
- Dinsdag 17 december 2024
- Klantenbeoordeling 9.4
- Plastisch chirurg is lid van de NVPC
- Consult zonder verdere verplichtingen
- Werkt volgens de laatste technieken
- Plastisch chirurg gespecialiseerd in oorchirurgie
- Hoge kwaliteit van zorg
- Laagdrempelig en toegankelijk
Veelgestelde vragen oorcorrectie
Algehele anesthesie is niet nodig bij de ingreep. Het kan volstaan met een lokale anesthesie.
Iedereen die emotionele hinder of problemen heeft met aangeboren afstaande oren is een geschikte kandidaat voor een oorcorrectie. Soms komt het ook voor dat men een dissymmetrie heeft tussen beide oren.
Dit kan in principe vanaf 4 à 5 jarige leeftijd, omdat de oren vanaf deze leeftijd niet meer groeien. Wel wordt een oorcorrectie bij kinderen alleen in een ziekenhuis uitgevoerd onder volledige narcose.
Zoals bij iedere chirurgische ingreep kunnen er ook bij een oorcorrectie complicaties optreden. Hieronder beschrijven we enkele van de meest voorkomende complicaties:
Ontsteking van de wond
Na de ingreep kan de huid van de oorschelp gaan ontsteken. Vaak is dit echter het gevolg van een slechte hygiëne. Het is derhalve ook van groot belang om na de ingreep het oor goed schoon te houden. In het ernstigste geval kan het kraakbeen van het oor gaan ontsteken, wat kan leiden tot misvormingen. Deze complicatie is echter uiterst zeldzaam.
Nabloedingen
Na een oorcorrectie kan het voorkomen dat er bloedingen optreden, vaak als gevolg van een gesprongen bloedvat. De bloeding stopt vaak spontaan. Is dit echter niet het geval, dan zult u een afspraak moeten maken zodat we het gesprongen bloedvat dicht kunnen schroeien.
Last van de hechtingen
Een andere mogelijke complicatie is dat u last kunt krijgen van de hechtingen. Een hechting kan gaan zweren of mogelijk door de huid steken. U dient dan een afspraak te maken zodat de hechting kan worden verwijderd. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de hechting dan opnieuw te zetten.
Terug naar oorspronkelijke stand
Op jonge leeftijd is het kraakbeen nog flexibel en biedt het weinig weerstand. Naarmate u ouder wordt zal het kraakbeen stugger worden. Tijdens de herstelperiode kan het zijn dat er te veel spanning op de hechtdraden komt te staan waardoor het oor teruggaat naar zijn oorspronkelijke stand.
Doorgaans is de pijn die u na de ingreep heeft redelijk te dragen. U krijgt voor de eerste dagen pijnstillers voorgeschreven, maar na maximaal twee dagen heeft u deze pijnstillers vaak niet meer nodig. Mocht u toch last houden, dan kan de medicatie eventueel worden verlengd.