Schaamlip correctie - Labia correctie - Kliniek Veldhoven

Schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen

Bij sommige vrouwen steken de binnenste schaamlippen (labia minora) uitzonderlijk ver uit. Dit kan komen door de wijze waarop de binnenste schaamlippen zich in de puberteitsjaren hebben ontwikkeld, maar ook na een bevalling kunnen de binnenste schaamlippen groter worden. Hierdoor liggen de lange schaamlippen niet beschermd tussen de buitenste schaamlippen. Dit kan betrekkelijk eenvoudig opgelost worden met een schaamlipcorrectie.

Behandeling binnenste schaamlippen

De schaamlipcorrectie is een dagbehandeling en duurt gemiddeld een uur. In overleg met de plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog wordt bepaald hoeveel huidoverschot er verwijderd gaat worden. Onder plaatselijke verdoving of algehele narcose neemt de specialist het aangegeven deel weg, waarna de bloedvaatjes worden dicht gebrand. De wond wordt vervolgens zorgvuldig gesloten.

 

Voor de labiacorrectie

 

Na de labiacorrectie

Schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen

De buitenste schaamlippen (labia majora) zijn de behaarde schaamlippen en vormen samen met de binnenste schaamlippen een bescherming van de vagina. De buitenste schaamlippen kunnen vergroot zijn door een overschot aan huid en/of vet. Ook kunnen schaamlippen na een aanzienlijk gewichtsverlies, een bevalling en met het ouder worden rimpeliger of slapper worden. Sommige vrouwen vinden de buitenste schaamlippen ontsierend of hebben er fysiek last van. Een schaamlipcorrectie kan dit ongemak verhelpen.

Behandeling buitenste schaamlippen

Bij een schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen wordt het overtollig vet- en/of huidweefsel verwijderd. Voorafgaand aan de behandeling bepaalt de cosmetisch gynaecoloog in overleg met u hoeveel weefsel er wordt weggehaald. Vervolgens wordt de overtollige huid verwijderd en de bloedvaatjes dicht gebrand. Tot slot hecht de cosmetisch gynaecoloog de wond nauwkeurig met oplosbare hechtingen.

Een correctie van de buitenste schaamlippen met vet excisie

Bij deze methode kiest de cosmetisch gynaecoloog om naast het overtollige weefsel ook het onderliggend vetcompartiment te verwijderen. Via een diathermische incisie wordt een groot deel van het vet weggehaald, waarbij kleine vaatjes meteen worden dicht gebrand. Door het vetcompartiment te verwijderen wordt de bolling van de buitenste schaamlippen minder en dus platter.


Na een schaamlipcorrectie

Direct na de operatie zijn de schaamlippen gezwollen en pijnlijk. Ook kunt u enig bloedverlies hebben. De eerste dag na de schaamlipcorrectie nemen de zwelling en bloeduitstortingen toe. U kunt de pijn bestrijden met pijnstillers en de eerste 2-3 dagen om ieder uur tenminste 10 minuten koelen. Ga de zwelling de eerste dagen zoveel mogelijk tegen door overdag op een opgerolde handdoek te zitten. Na 1-2 weken zijn de meeste klachten afgenomen. Sporten, vrijen, fietsen, paardrijden en zwaar lichamelijk arbeid worden gedurende de eerste 6 weken na de ingreep afgeraden. Het eindresultaat is 3-6 maanden na de behandeling zichtbaar.

Over het algemeen zijn de littekens na een schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen enkel zichtbaar bij het spreiden van de benen. Bij het verkleinen van de buitenste schaamlippen valt het litteken weg in de overgang tussen de schaamlippen en zijn deze na verloop van tijd minder goed zichtbaar. Aan de gevoeligheid van de schaamlippen verandert in principe niets, echter kan bij ieder litteken een blijvende gevoeligheid ontstaan. Dit komt zelden voor. De operatietechniek en het sluiten van de wond bepalen het cosmetisch resultaat.

Aanvullende behandelingen

Schaamlip correctie

Een schaamlip correctie heeft als doel om de onderlinge verhouding tussen de binnenste en buitenste schaamlippen te verbeteren. Wanneer de binnenste schaamlippen ver uitsteken, dan kan dit aanzienlijke ongemakken en zelfs pijnlijke situaties opleveren. Vrouwen kunnen er last van hebben tijdens het sporten, vrijen en bij zwaar lichamelijk arbeid. Bij een schaamlip correctie wordt er een stukje huid weggenomen, waardoor de binnenste of buitenste schaamlippen minder uitsteken.

De klachten wegnemen

Wanneer de binnenste schaamlippen (ook wel de labia minora genoemd) te groot zijn in verhouding tot de buitenste schaamlippen, dan kunnen hier diverse klachten uit voortkomen. De binnenste schaamlippen zijn aanzienlijk gevoeliger. Een broek die bij het kruis strak zit kan al voor behoorlijke pijnklachten zorgen. Daarnaast worden er ook pijnlijke of hinderlijke klachten ervaren tijdens het sporten, zwaar lichamelijk werk en bij het vrijen. Sommige vrouwen vinden het ook heel ontsierend. Een schaamlip correctie is een relatief kleine ingreep die deze ongemakken definitief weg kan nemen. Naast het verkleinen van de binnenste schaamlippen kunnen ook de buitenste schaamlippen worden verkleind of is een correctie van de clitoriskap en/of de perineumhuid mogelijk.

Wat staat er te gebeuren?

Een schaamlip correctie is een kleine ingreep die gemiddeld een uur in beslag neemt. Meer dan een dagbehandeling is dan ook niet noodzakelijk. Vooraf aan de ingreep wordt besproken hoeveel huid er zal worden verwijderd. Het daadwerkelijk verwijderen van deze huid gebeurt onder plaatselijke verdoving of algehele narcose. De overtollige huid wordt verwijderd, waarna de wond vervolgens wordt gedicht. Deze ingrepen worden in onze kliniek voortdurend door een vrouwelijke plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog tot uitvoering gebracht.

Na de ingreep kunt u last hebben van wat bloedverlies. Daarnaast zijn de schaamlippen pijnlijk en zichtbaar gezwollen. U kunt pijnstillers slikken en de eerste 2-3 dagen om elk uur tenminste 10 minuten koelen om de pijn te verzachten en zwelling tegen te gaan. Ook is het aanbevolen om overdag zoveel mogelijk op een opgerolde handdoek te zitten. In de meeste gevallen bent u na 1-2 weken van de meeste klachten af. Sporten, zwaar lichamelijk arbeid en vrijen zijn de eerste 6 weken na de behandeling niet mogelijk. Het eindresultaat is veelal 3-6 maanden na de schaamlipcorrectie zichtbaar.

Na de herstelperiode

Wanneer u volledig hersteld bent van de schaamlip correctie, dan is het resultaat na 3-6 maanden goed zichtbaar. De littekens bij een verkleining van de binnenste schaamlippen zijn enkel zichtbaar wanneer de benen worden gespreid. Wanneer de buitenste schaamlippen zijn verkleind dan valt het litteken in de overgang tussen de grote en de kleine schaamlippen. Na de herstelperiode zal het gevoel in de schaamlippen hetzelfde zijn als voor de ingreep. Het komt zelden voor dat er een lichte gevoeligheid rond de littekens blijft bestaan. Het zal een hele opluchting zijn wanneer u na de schaamlip correctie verlost bent van de klachten.

Een consult

Een schaamlip correctie is niet zomaar een stap die u neemt. Het is belangrijk het goed te overwegen, zodat u volledig achter uw keuze staat. Uiteraard staat onze plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog voor u klaar, om uw vragen te beantwoorden, om uw verwachtingen te bespreken en u te informeren over de mogelijkheden. Na dit consult bent u tot niets verplicht. Wilt u een consult aanvragen? U kunt hiervoor het webformulier gebruiken. U kunt hierbij aangeven dat het om een schaamlip correctie gaat. Voor een prijsoverzicht zie kosten schaamlipcorrectie.

Vraag een labia consult aan

Daarom Kliniek Veldhoven

 • Klantenbeoordeling 9.4
 • Vrouwelijke chirurgisch team
 • Plastisch chirurg is lid van de NVPC
 • Cosmetisch gynaecoloog is lid van NVOG
 • Plastisch chirurg en cosmetisch gynaecoloog gespecialiseerd in schaamlipcorrecties
 • Consult zonder verdere verplichtingen
 • Werkt volgens de laatste technieken
 • Hoge kwaliteit van zorg
 • Laagdrempelig en toegankelijk

ZKN

Uw plastisch chirurg

Veelgestelde vragen Schaamlipcorrectie

Waarom een schaamlipcorrectie?

Een correctie van de schaamlippen of een vagina correctie is een ingreep die vaak wordt uitgevoerd. In de meeste gevallen gaat het om de correctie van te grote binnenste schaamlippen, maar een verkleining van de buitenste schaamlippen komt ook vaak voor. Bij veel vrouwen zorgen de schaamlippen voor problemen bij activiteiten zoals fietsen, sporten of vrijen. Door de schaamlippen kleiner te maken, kunnen de problemen worden opgelost.

Hoe gaat een schaamlipcorrectie in zijn werk?

Een dergelijke ingreep houdt een verkleining van de binnenste of buitenste schaamlippen in, waarbij het overtollige weefsel wordt verwijderd. De klachten die de cliënt heeft worden weggenomen met een relatief kleine ingreep. De meeste ingrepen zijn binnen het uur afgerond.

Hoe word ik verdoofd voor de ingreep?

Een correctie van de schaamlippen kan geschieden onder lokale verdoving of algehele narcose. Onder lokale verdoving krijgt u enkele injecties in het te opereren gebied. Deze werken snel in en daardoor kan de ingreep spoedig plaatsvinden.

Kan ik direct weer aan het werk na de ingreep?

U dient na de ingreep 2-3 dagen om elk uur 10 minuten te koelen en overdag zoveel mogelijk op een opgerolde handdoek te zitten. Deze adviezen helpen tegen de pijn en de zwelling. Sporten, zwaar lichamelijk arbeid en vrijen worden de eerste 6 weken afgeraden. Daarna kunt u deze activiteiten weer oppakken.

Zijn er complicaties mogelijk?

Zoals bij iedere ingreep is er ook bij een schaamlipcorrectie de mogelijkheid dat er complicaties optreden. De kans hierop is echter wel vrij gering. Voorkomende complicaties zijn bijvoorbeeld nabloedingen of een infectie van de wond. Heel soms blijven vrouwen last hebben van gevoeligheid rondom het gecorrigeerde gebied.

 • Hoge clienttevredenheid
 • Lage prijzen door reclame tot het minimum te beperken
 • Er is voor iedereen evenveel tijd en aandacht
 • Hoge kwaliteit van zorg
 • Laagdrempelig en toegankelijk

Gerelateerde behandelingen

Lange schaamlippen
Schaamlipcorrectie Kliniek Veldhoven
Vaginaverstrakking (ook wel vaginavernauwing)
Schaamlipcorrectie Kliniek Veldhoven