Roken maakt verwijderen van tatoeages moeilijker
Hoe een tatoeage moet worden gezet, weet men al sinds honderden jaren (of misschien wel langer). Maar tattoo verwijderen is een kunst die zich nog verder moet uitkristalliseren. Er is geen techniek die een tatoeage als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Het verwijderen van tatoeages is vaak een langdurig proces met een onbepaald aantal behandelingen. Voor het verwijderen van tatoeages worden tegenwoordig verschillende lasertechnieken gebruikt, waaronder Q-Switched lasers. We willen in dit artikel niet verder op deze technieken ingaan maar wel een interessante ontdekking onder de aandacht brengen. Roken maakt verwijderen van tatoeages moeilijker. Uit onderzoeken lijkt naar voren te komen dat tatoeages zich moeilijker laten verwijderen als u een (ketting)roker bent. Het lasermechanisme zou minder effectief zijn bij rokers en het aantal behandelingen om een tatoeage geheel te verwijderen zou daarom bij rokers groter zijn.
Kleur en versheid
Verder is het wellicht nog interessant om te weten dat ook de ‘versheid’ van de tatoeages invloed heeft op het aantal verwijderbehandelingen. Als een tatoeage ouder is dan drie jaar dan is die dieper in de huid ‘gezonken’. Ook de kleur speelt een rol bij de moeilijkheidsgraad van het verwijderen van tatoeages. Bekend is dat zwart en rood beter reageren op Q-Switched lasers dan bijvoorbeeld groen en blauw. Hierop zijn weer uitzonderingen als er andersoortige lasers worden gebruikt. Maar in de regel zijn zwart en rood dus het gemakkelijkst te verwijderen met Q-Switched lasers.
Ghost effect
Tot slot is uit onderzoeken gebleken dat het effect van een laserbehandeling op de verwijdering van het pigment in de tijd doorwerkt. Dat zou meteen verklaren waarom het ‘ghost’ effect – de schaduw van de tatoeage – binnen een jaar na de laatste behandeling spontaan kan verdwijnen.