Schaamlipcorrectie
Een schaamlipcorrectie ofwel schaamlipverkleining zorgt voor een betere verhouding tussen de binnenste en buitenste schaamlippen. Te grote binnenste schaamlippen kunnen ongemak en pijn veroorzaken. Vrouwen die hier last van hebben, voelen zich vaak beperkt bij activiteiten als vrijen, fietsen en paardrijden. Ook veroorzaakt strakke kleding en bepaalde stofjes huidirritatie. Een schaamlipcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep die door een vrouwelijk medisch team wordt uitgevoerd.
Schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen
Bij sommige vrouwen steken de binnenste schaamlippen (labia minora) uitzonderlijk ver uit. Dit kan komen door de wijze waarop de binnenste schaamlippen zich in de puberteitsjaren hebben ontwikkeld, maar ook na een bevalling kunnen de binnenste schaamlippen groter worden. Hierdoor liggen de lange schaamlippen niet beschermd tussen de buitenste schaamlippen. Dit kan betrekkelijk eenvoudig opgelost worden met een schaamlipcorrectie.
Behandeling binnenste schaamlippen
De schaamlipcorrectie is een dagbehandeling en duurt gemiddeld een uur. In overleg met de plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog wordt bepaald hoeveel huidoverschot er verwijderd gaat worden. Onder plaatselijke verdoving of algehele narcose neemt de specialist het aangegeven deel weg, waarna de bloedvaatjes worden dicht gebrand. De wond wordt vervolgens zorgvuldig gesloten.
Voor de labiacorrectie |
| Na de labiacorrectie |
Schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen
De buitenste schaamlippen (labia majora) zijn de behaarde schaamlippen en vormen samen met de binnenste schaamlippen een bescherming van de vagina. De buitenste schaamlippen kunnen vergroot zijn door een overschot aan huid en/of vet. Ook kunnen schaamlippen na een aanzienlijk gewichtsverlies, een bevalling en met het ouder worden rimpeliger of slapper worden. Sommige vrouwen vinden de buitenste schaamlippen ontsierend of hebben er fysiek last van. Een schaamlipcorrectie kan dit ongemak verhelpen.
Behandeling buitenste schaamlippen
Bij een schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen wordt het overtollig vet- en/of huidweefsel verwijderd. Voorafgaand aan de behandeling bepaalt de cosmetisch gynaecoloog in overleg met u hoeveel weefsel er wordt weggehaald. Vervolgens wordt de overtollige huid verwijderd en de bloedvaatjes dicht gebrand. Tot slot hecht de cosmetisch gynaecoloog de wond nauwkeurig met oplosbare hechtingen.
Een correctie van de buitenste schaamlippen met vet excisie
Bij deze methode kiest de cosmetisch gynaecoloog om naast het overtollige weefsel ook het onderliggend vetcompartiment te verwijderen. Via een diathermische incisie wordt een groot deel van het vet weggehaald, waarbij kleine vaatjes meteen worden dicht gebrand. Door het vetcompartiment te verwijderen wordt de bolling van de buitenste schaamlippen minder en dus platter.
Na een schaamlipcorrectie
Direct na de operatie zijn de schaamlippen gezwollen en pijnlijk. Ook kunt u enig bloedverlies hebben. De eerste dag na de schaamlipcorrectie nemen de zwelling en bloeduitstortingen toe. U kunt de pijn bestrijden met pijnstillers en de eerste 2-3 dagen om ieder uur tenminste 10 minuten koelen. Ga de zwelling de eerste dagen zoveel mogelijk tegen door overdag op een opgerolde handdoek te zitten. Na 1-2 weken zijn de meeste klachten afgenomen. Sporten, vrijen, fietsen, paardrijden en zwaar lichamelijk arbeid worden gedurende de eerste 6 weken na de ingreep afgeraden. Het eindresultaat is 3-6 maanden na de behandeling zichtbaar.
Over het algemeen zijn de littekens na een schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen enkel zichtbaar bij het spreiden van de benen. Bij het verkleinen van de buitenste schaamlippen valt het litteken weg in de overgang tussen de schaamlippen en zijn deze na verloop van tijd minder goed zichtbaar. Aan de gevoeligheid van de schaamlippen verandert in principe niets, echter kan bij ieder litteken een blijvende gevoeligheid ontstaan. Dit komt zelden voor. De operatietechniek en het sluiten van de wond bepalen het cosmetisch resultaat.
Naast het verkleinen van de binnenste of buitenste schaamlippen kan de ingreep ook uitgebreid worden met een clitoriskapcorrectie of een perineum huidcorrectie. U dient bij deze aanvullende behandelingen dezelfde voor- en nazorg adviezen van een schaamlipcorrectie in acht te nemen.
Clitoriskapcorrectie
De clitoris verschuilt zich tussen de schaamlippen onder een huidvelletje; het kapje. Bij sommige vrouwen is de clitoriskap groot door een overschot aan huid- en/of vetweefsel. Het overtollige weefsel, links en rechts van de clitoris, kan met een clitoriskapcorrectie verholpen worden. De clitoris zelf en de huid erboven blijven onveranderd om het gevoel in de clitoris te behouden.
Perineum huidcorrectie
Bij te grote schaamlippen kan er ook overtollig perineumhuid aanwezig zijn. Het perineum is het gedeelte tussen vagina en anus. Tijdens de bevalling rekt het perineum ver uit, waardoor er soms overtollig huid achterblijft. Die huid is meestal ook sterk gepigmenteerd. Door de overtollige huid weg te nemen, brengt de cosmetisch gynaecoloog het perineum meer in verhouding met de schaamstreek. Naast het ontsierend effect kan het herstel van het perineumhuid beterschap brengen bij ongemak tijdens, bijvoorbeeld het lopen, sporten, fietsen of intiem contact.
Laat u eerst goed informeren als u een schaamlipcorrectie overweegt. U bent van harte welkom voor een informatief gesprek met onze plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog. Hierbij komen uw vragen, wensen en verwachtingen aan bod. U krijgt een duidelijk beeld van wat de schaamlipverkleining voor u persoonlijk inhoudt. Dit persoonlijke consult bieden we geheel vrijblijvend aan. Gebruik het contactformulier of bel 040 295 42 43 om een afspraak aan te maken. Voor een prijsoverzicht zie kosten schaamlipcorrectie.
“Uiteraard is het van groot belang dat een vrouw gelukkig is met hoe haar vagina eruitziet. Maar het is een misverstand dat de keuze voor een schaamlipcorrectie enkel cosmetisch is.”
Daarom Kliniek Veldhoven
- Klantenbeoordeling 9.4
- Vrouwelijke chirurgisch team
- Plastisch chirurg is lid van de NVPC
- Cosmetisch gynaecoloog is lid van NVOG
- Plastisch chirurg en cosmetisch gynaecoloog gespecialiseerd in schaamlipcorrecties
- Consult zonder verdere verplichtingen
- Werkt volgens de laatste technieken
- Hoge kwaliteit van zorg
- Laagdrempelig en toegankelijk
Veelgestelde vragen Schaamlipcorrectie
Een correctie van de schaamlippen of een vagina correctie is een ingreep die vaak wordt uitgevoerd. In de meeste gevallen gaat het om de correctie van te grote binnenste schaamlippen, maar een verkleining van de buitenste schaamlippen komt ook vaak voor. Bij veel vrouwen zorgen de schaamlippen voor problemen bij activiteiten zoals fietsen, sporten of vrijen. Door de schaamlippen kleiner te maken, kunnen de problemen worden opgelost.
Een dergelijke ingreep houdt een verkleining van de binnenste of buitenste schaamlippen in, waarbij het overtollige weefsel wordt verwijderd. De klachten die de cliënt heeft worden weggenomen met een relatief kleine ingreep. De meeste ingrepen zijn binnen het uur afgerond.
Een correctie van de schaamlippen kan geschieden onder lokale verdoving of algehele narcose. Onder lokale verdoving krijgt u enkele injecties in het te opereren gebied. Deze werken snel in en daardoor kan de ingreep spoedig plaatsvinden.
U dient na de ingreep 2-3 dagen om elk uur 10 minuten te koelen en overdag zoveel mogelijk op een opgerolde handdoek te zitten. Deze adviezen helpen tegen de pijn en de zwelling. Sporten, zwaar lichamelijk arbeid en vrijen worden de eerste 6 weken afgeraden. Daarna kunt u deze activiteiten weer oppakken.
Zoals bij iedere ingreep is er ook bij een schaamlipcorrectie de mogelijkheid dat er complicaties optreden. De kans hierop is echter wel vrij gering. Voorkomende complicaties zijn bijvoorbeeld nabloedingen of een infectie van de wond. Heel soms blijven vrouwen last hebben van gevoeligheid rondom het gecorrigeerde gebied.