Schaamlip correctie - Labia correctie - Kliniek Veldhoven

Schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen

Bij sommige vrouwen steken de binnenste schaamlippen (labia minora) uitzonderlijk ver uit. Dit kan komen door de wijze waarop de binnenste schaamlippen zich in de puberteitsjaren hebben ontwikkeld, maar ook na een bevalling kunnen de binnenste schaamlippen groter worden. Hierdoor liggen de lange schaamlippen niet beschermd tussen de buitenste schaamlippen. Dit kan betrekkelijk eenvoudig opgelost worden met een schaamlipcorrectie.

Behandeling binnenste schaamlippen

De schaamlipcorrectie is een dagbehandeling en duurt gemiddeld een uur. In overleg met de plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog wordt bepaald hoeveel huidoverschot er verwijderd gaat worden. Onder plaatselijke verdoving of algehele narcose neemt de specialist het aangegeven deel weg, waarna de bloedvaatjes worden dicht gebrand. De wond wordt vervolgens zorgvuldig gesloten.

 

Voor de labiacorrectie

 

Na de labiacorrectie

Schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen

De buitenste schaamlippen (labia majora) zijn de behaarde schaamlippen en vormen samen met de binnenste schaamlippen een bescherming van de vagina. De buitenste schaamlippen kunnen vergroot zijn door een overschot aan huid en/of vet. Ook kunnen schaamlippen na een aanzienlijk gewichtsverlies, een bevalling en met het ouder worden rimpeliger of slapper worden. Sommige vrouwen vinden de buitenste schaamlippen ontsierend of hebben er fysiek last van. Een schaamlipcorrectie kan dit ongemak verhelpen.

Behandeling buitenste schaamlippen

Bij een schaamlipcorrectie van de buitenste schaamlippen wordt het overtollig vet- en/of huidweefsel verwijderd. Voorafgaand aan de behandeling bepaalt de cosmetisch gynaecoloog in overleg met u hoeveel weefsel er wordt weggehaald. Vervolgens wordt de overtollige huid verwijderd en de bloedvaatjes dicht gebrand. Tot slot hecht de cosmetisch gynaecoloog de wond nauwkeurig met oplosbare hechtingen.

Een correctie van de buitenste schaamlippen met vet excisie

Bij deze methode kiest de cosmetisch gynaecoloog om naast het overtollige weefsel ook het onderliggend vetcompartiment te verwijderen. Via een diathermische incisie wordt een groot deel van het vet weggehaald, waarbij kleine vaatjes meteen worden dicht gebrand. Door het vetcompartiment te verwijderen wordt de bolling van de buitenste schaamlippen minder en dus platter.


Na een schaamlipcorrectie

Direct na de operatie zijn de schaamlippen gezwollen en pijnlijk. Ook kunt u enig bloedverlies hebben. De eerste dag na de schaamlipcorrectie nemen de zwelling en bloeduitstortingen toe. U kunt de pijn bestrijden met pijnstillers en de eerste 2-3 dagen om ieder uur tenminste 10 minuten koelen. Ga de zwelling de eerste dagen zoveel mogelijk tegen door overdag op een opgerolde handdoek te zitten. Na 1-2 weken zijn de meeste klachten afgenomen. Sporten, vrijen, fietsen, paardrijden en zwaar lichamelijk arbeid worden gedurende de eerste 6 weken na de ingreep afgeraden. Het eindresultaat is 3-6 maanden na de behandeling zichtbaar.

Over het algemeen zijn de littekens na een schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen enkel zichtbaar bij het spreiden van de benen. Bij het verkleinen van de buitenste schaamlippen valt het litteken weg in de overgang tussen de schaamlippen en zijn deze na verloop van tijd minder goed zichtbaar. Aan de gevoeligheid van de schaamlippen verandert in principe niets, echter kan bij ieder litteken een blijvende gevoeligheid ontstaan. Dit komt zelden voor. De operatietechniek en het sluiten van de wond bepalen het cosmetisch resultaat.

Aanvullende behandelingen

Schaam lippen

Het is een misverstand dat correctieve behandelingen aan het lichaam een overwegend cosmetische achtergrond zouden hebben. Het corrigeren is soms ook wenselijk om andere redenen. U kunt daarbij denken aan behandelingen die tot doel hebben om pijn en/of andere lichamelijke klachten weg te nemen. Ook een schaamlip- of labiaverkleining kan hieronder vallen. Door middel van deze ingreep worden de te lange of te grote schaam lippen van de vagina teruggebracht. Voor het laten uitvoeren van een schaamlipcorrectie kunt u terecht bij Kliniek Veldhoven.

Voordelen van behandeling van grote binnenste schaam lippen

Vrouwen met relatief grote binnenste of buitenste schaam lippen kunnen daar veel hinder van ondervinden in het dagelijks leven. Het kan bijvoorbeeld leiden tot pijn tijdens het vrijen of bij het dragen van een strakke broek. Maar ook bij andere activiteiten en in andere situaties kunnen te lange schaamlippen voor pijn zorgen. De pijn en irritatie ontstaan doordat de gevoelige binnenste of buitenste lippen ver uitsteken. Het voordeel van het verkleinen van de schaam lippen is niet alleen dat vrouwen meer plezier kunnen ervaren bij het vrijen, maar tevens dat sporten, fietsen en paardrijden minder pijnlijk zijn. Daarnaast hoeft de vrouw zich na de ingreep niet meer beperkt te voelen in haar kledingkeuze. Zo kan een schaamlipverkleining het leefgenot dus in meerdere opzichten verbeteren.

Ingreep om schaam lippen te corrigeren

Te grote binnenste of buitenste schaam lippen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is simpelweg de wijze waarop de labia zich in de puberteitsjaren heeft ontwikkeld. Daarnaast kunnen naar buiten stekende of hangende labia het natuurlijke gevolg zijn van een zwangerschap. Vrouwen die een schaamlipverkleining wensen zijn met een betrekkelijk eenvoudige ingreep geholpen. In feite behelst de behandeling niet meer dan een huidreductie van de te grote binnenste of buitenste schaam lippen. Daarnaast kan de schaamlipcorrectie ook uitgebreid worden met een clitoriskapcorrectie en/of perineum huidcorrectie. Kliniek Veldhoven voert deze correcties uit bij vrouwen van achttien jaar en ouder. De ingreep neemt ongeveer een uur in beslag en wordt verricht door een plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog ondersteund door haar medisch team.

Grote schaam lippen chirurgisch laten verkleinen

Zoals bij veel operatieve correcties aan het lichaam moet ook bij het verkleinen van de schaam lippen een rust- en herstelperiode in acht worden genomen. In de eerste dagen na de behandeling zullen de schaamlippen nog wat gezwollen zijn. Verder kan men last hebben van kleine bloeduitstortingen en beperkt bloedverlies. Doorgaans zijn de meeste klachten na 1-2 weken verdwenen. Fietsen, paardrijden, zwaar lichamelijk arbeid en vrijen worden de eerste 6 weken na de ingreep afgeraden. Het eindresultaat is zichtbaar na 3-6 maanden. Wanneer u een verkleining van de grote binnenste schaam lippen overweegt, neemt u dan gerust contact met ons op voor een consult. Voor een prijsoverzicht zie kosten schaamlipcorrectie.

Vraag een labia consult aan

Daarom Kliniek Veldhoven

 • Klantenbeoordeling 9.4
 • Vrouwelijke chirurgisch team
 • Plastisch chirurg is lid van de NVPC
 • Cosmetisch gynaecoloog is lid van NVOG
 • Plastisch chirurg en cosmetisch gynaecoloog gespecialiseerd in schaamlipcorrecties
 • Consult zonder verdere verplichtingen
 • Werkt volgens de laatste technieken
 • Hoge kwaliteit van zorg
 • Laagdrempelig en toegankelijk

ZKN

Uw plastisch chirurg

Veelgestelde vragen Schaamlipcorrectie

Waarom een schaamlipcorrectie?

Een correctie van de schaamlippen of een vagina correctie is een ingreep die vaak wordt uitgevoerd. In de meeste gevallen gaat het om de correctie van te grote binnenste schaamlippen, maar een verkleining van de buitenste schaamlippen komt ook vaak voor. Bij veel vrouwen zorgen de schaamlippen voor problemen bij activiteiten zoals fietsen, sporten of vrijen. Door de schaamlippen kleiner te maken, kunnen de problemen worden opgelost.

Hoe gaat een schaamlipcorrectie in zijn werk?

Een dergelijke ingreep houdt een verkleining van de binnenste of buitenste schaamlippen in, waarbij het overtollige weefsel wordt verwijderd. De klachten die de cliënt heeft worden weggenomen met een relatief kleine ingreep. De meeste ingrepen zijn binnen het uur afgerond.

Hoe word ik verdoofd voor de ingreep?

Een correctie van de schaamlippen kan geschieden onder lokale verdoving of algehele narcose. Onder lokale verdoving krijgt u enkele injecties in het te opereren gebied. Deze werken snel in en daardoor kan de ingreep spoedig plaatsvinden.

Kan ik direct weer aan het werk na de ingreep?

U dient na de ingreep 2-3 dagen om elk uur 10 minuten te koelen en overdag zoveel mogelijk op een opgerolde handdoek te zitten. Deze adviezen helpen tegen de pijn en de zwelling. Sporten, zwaar lichamelijk arbeid en vrijen worden de eerste 6 weken afgeraden. Daarna kunt u deze activiteiten weer oppakken.

Zijn er complicaties mogelijk?

Zoals bij iedere ingreep is er ook bij een schaamlipcorrectie de mogelijkheid dat er complicaties optreden. De kans hierop is echter wel vrij gering. Voorkomende complicaties zijn bijvoorbeeld nabloedingen of een infectie van de wond. Heel soms blijven vrouwen last hebben van gevoeligheid rondom het gecorrigeerde gebied.

 • Hoge clienttevredenheid
 • Lage prijzen door reclame tot het minimum te beperken
 • Er is voor iedereen evenveel tijd en aandacht
 • Hoge kwaliteit van zorg
 • Laagdrempelig en toegankelijk

Gerelateerde behandelingen

Lange schaamlippen
Schaamlipcorrectie Kliniek Veldhoven
Vaginaverstrakking (ook wel vaginavernauwing)
Schaamlipcorrectie Kliniek Veldhoven