Veilige borstvergroting met eigen vet

Kankerverwekkend? Vet uit buik in borsten injecteren


Een borstvergroting waar enkel een naald aan te pas komt en snel uitgevoerd kan worden, kan het risico op kanker verhogen, daarvoor waarschuwen verschillende plastische chirurgen.

Bij deze relatief nieuwe ingreep ontneemt de chirurg vet en stamcellen aan de taille, heupen, dijen of billen weg en gebruikt deze om de borst te vergroten door middel van een injectie. Het resultaat is een platter buikje en grotere borsten, wat deze procedure erg populair maakt. Ook het natuurlijke resultaat is een voordeel.

Risico’s
De plastische chirurg Fazel Fatah zou echter graag hebben dat deze ingreep verboden wordt, want hij denkt dat het verplaatsen en verwerken van stamcellen risico’s inhoudt. “Je mag dit niet gebruiken voor een borstvergroting uit enkel cosmetische overwegingen. Er is nog geen onderzoek naar deze ingreep gebeurd, dus tot we met zekerheid weten of dit veilig is, moeten we waarschuwen voor deze ingreep.”

Lange termijn
Plastisch chirurg Marc Pacifico waarschuwt dat experimenten aantoonden dat het verplaatsen van de cellen maakt dat ze zich anders gedragen en dat ze het weefsel aantasten. “Het verplaatsen van vet wordt steeds populairder, de esthetische resultaten zijn schitterend, maar we weten niets over de effecten op lange termijn. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat dit borstkanker veroorzaakt. Maar iedereen die er aan denkt deze behandeling te ondergaan, moet beseffen dat de risico’s op lange termijn van borstkanker ongekend zijn. Levende cellen kunnen gevaarlijker zijn dat siliconenimplantaten.” (ep)