Haartransplantatie - Kliniek Veldhoven

Herstel na uw haartransplantatie

Voor een voorspoedig herstel na een haartransplantatie en een zo optimaal mogelijk resultaat, dient u onderstaande adviezen consequent in acht te nemen. Het resultaat van uw behandeling is voor een groot deel afhankelijk van het correct opvolgen van de nazorginstructies. Wanneer u hier na uw behandeling vragen over heeft vragen wij u contact met ons op te nemen.

Onderaan de pagina leest u wanneer de haren na de behandeling zijn volgroeid.

Eerst nog even dit. Wat is het donor- en het ontvangstgebied?

Het donor- en het ontvangstgebied dienen na de behandeling op een geheel andere wijze te worden verzorgd. U herkent het donorgebied als het gedeelte waar de grafts (haarzakjes) tijdens de FUE haartransplantatie weggehaald zijn. Het ontvangstgebied is het behandelde deel waar de kaalheid optrad en de transplantaten naartoe geplaatst zijn.

Donor en ontvangstgebied

12 Adviezen - Herstel na haartransplantatie

Jeuk na haartransplantatie

De eerste 10 dagen na een haartransplantatie zijn het meest cruciaal voor het eindresultaat. In deze periode helen de wonden; helende wonden jeuken en dit is een indicatie dat de hoofdhuid aan het genezen is. Krab de wondjes niet open, door krabben kunnen bacteriën in de wond komen en op hun beurt weer voor ontstekingen zorgen.

Haar wassen na haartransplantatie

U dient met grote zorgvuldigheid uw hoofdhuid te wassen.
Na een haartransplantatie duurt het ongeveer 10 dagen voordat de getransplanteerde haren permanent vast in de hoofdhuid zitten. Gebruik zowel voor het wassen van het donorgebied als het ontvangstgebied de eerste 10 dagen de shampoo die u van de kliniek heeft meegekregen. Dit is erg belangrijk omdat uw eigen shampoo een reactie kan geven en hierdoor de transplantaten kan beschadigen of uw huid kan irriteren.

1e dag na uw operatie

U dient in de ochtend het verband om uw donorgebied te verwijderen. U mag uw lichaam wassen onder de douche waarbij het belangrijk is dat uw transplantatie- en donorgebied droog blijven.

2e t/m 6e dag

U dient het donorgebied 2 maal per dag te wassen met de door ons meegegeven shampoo. U kunt de shampoo zachtjes deppen met een schone hand.
Ook dient u het transplantatiegebied 2 maal per dag gedurende 3 minuten onder een zachte straal te laten weken. U gebruikt bij het weken van uw transplantatiegebied geen shampoo.
Dep de haren met een schone handdoek zachtjes na, hierbij mag u absoluut niet wrijven.

7e t/m 9e dag

Op dag 7 komt u in de kliniek voor een medische wasbeurt. Tijdens deze afspraak wassen wij uw haren en leggen wij uit hoe u vanaf dag 7 uw haren dient te verzorgen.

U dient uw haren twee maal per dag te blijven wassen waarbij u de shampoo zachtjes mag inmasseren. Vervolgens spoelt u de shampoo uit met lauwwarm water en droog uw haren zachtjes na met een schone handdoek.

Vanaf dag 10

Vanaf dag 10 kunt u uw haar weer wassen zoals u dat gewend bent. U kunt de shampoo weer inwrijven zoals u dat voor uw transplantatie ook altijd doet. U kunt hiermee in dit stadium uw transplantaten niet meer beschadigen, deze zijn nu goed verankerd.

Slapen na uw haartransplantatie

Gebruik de 1e en 2e dag na de operatie een extra kussen in de rug en het nekkussentje van de kliniek tijdens het slapen. Het is raadzaam om bij het slapen gaan ervoor te zorgen dat uw hoofd hoger ligt. Zo kan de zwelling sneller wegzakken. Niet geheel onbelangrijk, het beperkt ook de kans op het uitvallen van de transplantaten. De transplantaten zijn in dit stadium nog niet vergroeid met het weefsel. Zorg ervoor dat de transplantaten vrij liggen. Pas vanaf dat 3 mag u weer op de transplantaten liggen. Verder kunt u een kussen tegen uw linker- en rechterzijde leggen, zodat u stabiel ligt en minder snel zal draaien in uw slaap. U hoeft vanaf de 3e dag na de behandeling niet meer met het nekkussentje en de extra kussens in de rug te slapen; u kunt uw gebruikelijke slaaphouding aannemen.

Vanaf dag 3 na de operatie kunt u de wondgenezing bevorderen door tweemaal daags het donorgebied in te smeren met Bepanthen verzorgende crème. Vanaf de 7e dag mag u één- tot tweemaal daags het ontvangstgebied insmeren met deze crème. De Bepanthen verzorgende crème is zonder recept te verkrijgen bij een drogist en apotheek.

Vermijd zonlicht en zonnebank!

Ga de eerste 6 tot 8 weken niet in direct zonlicht of onder de zonnebank. Indien u veel buiten bent, kunt u het beste een zonnebrandcrème gebruiken met factor 50 of na 10 weken een hoofddeksel dragen.

Haarstyling

De eerste 14 dagen raden wij het gebruik van gel of haarspray af (bij een behandeling waarbij u niet volledig geschoren bent). Deze producten hebben een uitdrogende werking op de hoofdhuid. Verder mag u mag de eerste 6 weken uw haren niet verven. Na 2 weken mag u weer naar de kapper en kan ook de tondeuse gebruikt worden.

 

Rook niet en drink geen alcohol

U mag 2 weken na de behandeling niet roken en/of drugs gebruiken. Tevens dient u 1 week na de behandeling geen alcohol te gebruiken. Roken, alcohol en drugs zijn niet goed voor de genezing én de kans is groot dat dit het resultaat negatief zal beïnvloeden!

Wees voorzichtig bij het aan- en uitkleden!

De 1e en 2e dag na uw behandeling dient u uiterst voorzichtig te zijn en het ontvangstgebied niet aan te raken, bijvoorbeeld tijdens het aan- en uitkleden. U kunt het beste kleding dragen met een voorsluiting zodat u geen kleding over het hoofd trekt.

Sporten na uw haartransplantatie

U mag gedurende 1 week niet sporten en/of lichamelijke inspanningen verrichten (ook seksuele activiteiten vallen hieronder). Dit in verband met een verhoogde hartslag en transpiratie. Het transpireren maakt de huid vochtig en dit maakt de hoofdhuid kwetsbaar, waardoor er bacteriën kunnen ontstaan en de kans op infecties wordt verhoogd. Intensieve (contactsporten en zware fysieke) activiteiten kunt u na 2 weken hervatten. Maak de eerste 4 weken geen gebruik van de sauna of het chloorwater/zwembad.

Hygiëne

Vermijd, zolang u nog wondjes en korstjes heeft, contact met stof en vuil zoveel mogelijk en raak de hoofdhuid enkel aan met schoongewassen handen om infecties te voorkomen. Zeer zelden kunnen er meerdere haarzakjes ontsteken in het ontvangstgebied die er uitzien als puistjes. Dit kan behandeld worden met een antibioticum. Herkent u deze symptomen? Neem dan contact op met de kliniek, zodat wij u verder kunnen helpen.

Tijdlijn haargroei

Na een haartransplantatie behoeft de haargroei veel geduld. Er verstrijken vele maanden voor het eindresultaat zichtbaar is, maar in die tussentijd is er zeker al groei waarneembaar. Bij sommige mensen groeit het haar wat langzamer of sneller dan we hieronder beschrijven. Beschouw deze tijdlijn als een indicatie:

Haartransplantatie na 2 weken

4 weken na uw haartransplantatie vallen de getransplanteerde haren geleidelijk uit. Let op; wanneer een haar uitvalt, blijft het haarzakje achter in uw hoofdhuid. Haaruitval na de operatie is een heel natuurlijk proces, de haren zijn na een haartransplantatie in ‘shock’ geraakt. Deze klap die de (eigen en nieuwe) haren te verduren hebben gehad noemen we shockloss. Ieder haar op het lichaam heeft een eigen haargroeicyclus. Zo zijn sommige haren aan het groeien, andere maken zich los van de wortel, weer andere haren zijn reeds aan het uitvallen. Tijdens de uitvalfase valt het getransplanteerde haar uit en blijft het haarzakje ongeveer 3 maanden zonder haar. Na die tijd groeit er nieuw haar voor in de plaats. Elke maand groeit uw haar ongeveer 1 cm in lengte.

 

Herstel na haartransplantatie

Hoelang is het zichtbaar dat u een haartransplantatie heeft ondergaan?

De korstvorming op de hoofdhuid kan tot ca. 2 weken na de behandeling aanhouden. De zwelling aan het voorhoofd zal eerder verdwijnen, na ongeveer 8 dagen. De lichte roodheid van de hoofdhuid is meestal na 4 weken niet meer zichtbaar, in uitzonderingen houdt dit echter een aantal maanden aan. Afhankelijk van het individuele genezingsproces, het soort werk of een wel/niet representatieve functie maakt de beslissing voor iedereen anders om de dagelijks werkzaamheden te hervatten. Doorgaans gaan de meeste cliënten na maximaal 2 weken weer werken.

Haartransplantatie na 1 maand

Na 1 maand zal het lijken of er geen behandeling is uitgevoerd. De nieuw getransplanteerde haren zijn uitgevallen en de roodheid is meestal verdwenen. De roodheid is vergelijkbaar met het verschijnen van een milde tot matige zonnebrand. Deze roodheid kan in uitzonderlijke gevallen bij mensen met een gevoelige huid circa 8-12 weken aanhouden.

Haartransplantatie na 2 maanden

Het wachten op het groeien van de nieuwe haren in de 3e maand begint nu.

Haartransplantatie na 4 maanden

De echte haargroei komt gemiddeld na 3 tot 4 maanden weer op gang. In de eerste 3 tot 5 maanden kunnen de haren nog vlassig van structuur, soms krullend, erg dun, kort en kleurloos zijn. Dit verandert na die tijd langzaam weer terug naar uw eigen haardikte.

Haartransplantatie na 6 – 8 maanden

Geleidelijk aan worden de haartjes iets langer, dikker en krijgen meer kleur. De haardichtheid zal steeds voller worden.

Definitief resultaat na 14 maanden

Naarmate het haar groeit in de periode van 9 tot 12 maanden na uw behandeling worden de haren dikker en begint het uw natuurlijke donorhaar na te bootsen. Het duurt ongeveer 12 tot 14 maanden om de volledige esthetische groei en lengte van het getransplanteerde haar waar te nemen. Na 14 maanden is het eindresultaat van uw behandeling bereikt.