Kliniek Veldhoven - plastische chirurgie

Voorbereiding op de operatie

Om de operatie goed te laten verlopen start u thuis al met de voorbereiding op de operatie. Hieronder vindt u alle belangrijke informatie hoe u zich thuis op de operatie moet voorbereiden.


Stoppen met roken en drugs. Dat is positief voor het genezingsproces!

U dient 2 weken voor tot en met 2 weken ná de operatie te stoppen met roken en drugsgebruik (hieronder valt ook cannabis). Tevens dient u 3 dagen voor tot en met 3 dagen ná de operatie geen alcohol te gebruiken.

Elke sigaret zorgt voor een slechtere doorbloeding van de huid. Hierdoor komen er minder voedingsstoffen en zuurstof bij de wond, waardoor deze slechter geneest. Ook is de kans op een wondinfectie na een operatie groter. Drugs en alcohol kunnen ervoor zorgen dat een narcose of plaatselijke verdoving minder goed werkt.


Verzorging

Douche op de dag van uw behandeling
Om infecties te voorkomen moet de huid zo schoon mogelijk zijn. Wij verzoeken u op de dag van uw behandeling te douchen.

Cosmetica- en verzorgingsproducten
Draag geen make-up (oogmake-up, foundation, poeder etc.) voor de ingreep en laat lenzen thuis. Kunstnagels en nagellak mag u laten zitten en hoeft u dus NIET te verwijderen. Breng ook geen crèmes, oliën of andere cosmetische producten aan, omdat de huid hierdoor moeilijk te desinfecteren is. Tevens is het te behandelen gebied niet goed af te tekenen en wordt het bevestigen van elektrodepads op het lichaam voor het aansluiten van apparatuur bemoeilijkt.

Piercing, sieraden en operaties gaan niet samen
Voor de behandeling dient u uw piercings en sieraden (horloge, ketting, armband, oorbellen, ringen etc.) uit te doen. Dit is vanwege hygiënische reden en omdat metaal een hele goede geleider is van elektriciteit. Tijdens de behandeling kan namelijk elektrisch apparatuur worden gebruikt om de bloedvaatjes dicht te branden.
Soms is het mogelijk om de piercings te vervangen door een retainer, bespreek dit eerst met uw specialist.


Verdoving

Mag u eten of drinken vóór de operatie onder narcose (nuchter zijn)?

Algehele narcose
Vindt uw operatie plaats onder algehele narcose dan mag u de avond voor de operatie tot 24.00 uur eten en drinken, daarna niet meer. Voor cliënten die in de middag na 12.30u. worden geopereerd kunnen vóór 8.00 uur uitsluitend het volgende nuttigen: 1 beschuit/cracker met jam of honing en 1 kopje thee/water. U dient zich aan dit voedingsschema te houden, alle overige voedingsmiddelen en dranken zijn uitgesloten.

Het is wenselijk dat u, tot 2 uur voor de tijd dat u aanwezig dient te zijn, 1 glas water (max. 250 ml) nuttigt.

Voor een operatie is het onder algehele narcose belangrijk dat u nuchter bent. Als u niet nuchter bent, is het mogelijk dat er voedsel uit de maag in de keelholte en vervolgens in de longen terecht komt. Let op: indien u deze voorschriften niet opvolgt, kan in verband met uw veiligheid de operatie niet doorgaan!

Lokale verdoving

Vindt uw operatie onder lokale verdoving plaats dan mag u eten en drinken vóór de behandeling.


Medicatie

Mag u geneesmiddelen gebruiken vóór de operatie? U kunt uw reguliere medicijnen op de dag van de operatie gewoon gebruiken zoals u gewend bent. Uw medicijnen mag u enkel innemen met een slokje water! Er zijn een paar uitzonderingen:

 • Bloed verdunnende medicatie
  Acetylsalicylzuur houdende medicijnen zoals: Saridon, Aspirine en Ascal mogen 7 dagen vóór de behandeling niet meer ingenomen worden. Voor goedkeuring dient u dit vooraf met de arts die deze medicatie aan u voorschrijft te overleggen.
 • NSAID-pijnstillers
  Zoals Ibuprofen, Naproxen en Diclofenac mogen 7 dagen vóór de behandeling niet meer ingenomen worden. Paracetamol mag u wel innemen. Bij twijfel kunt u contact met ons opnemen.
 • Preventieve medicatie
  Om de kans op blauwheid en zwelling te verminderen, kunt u Arnica tabletten D6 gebruiken. U gebruikt dit op de volgende wijze: Arnica tabletten D6; u dient 3 keer per dag 2 stuks Arnica tabletten/druppels oraal in te nemen, een half uur vóór of ná het eten. Begin 1 week vóór de behandeling en ga er tot 1 week ná de behandeling mee door.

Schakel hulp in van anderen

Zorg dat iemand u naar huis kan brengen
Wij adviseren u om minimaal 24 uur na de behandeling niet deel te nemen aan het verkeer. Het is aan te raden dat u wordt opgehaald of een taxi neemt.
Tevens dient er 24 uur na de behandeling te allen tijde een andere persoon in uw buurt te zijn.

Begeleiding/partner
Op de dag van uw behandeling dient u vergezelt te worden door slechts één persoon. Zo kunnen we de rust in onze kliniek bewaren en onze cliënten alle aandacht geven. Een tip voor uw partner/begeleider; tijdens het wachten kan een bezoekje worden gebracht aan het nabijgelegen Citycentrum. U vindt hier een groot aanbod aan winkels en horecagelegenheden. Het winkelcentrum ligt op slechts 5 minuten afstand van Kliniek Veldhoven.


Overig

Haal boodschappen voorafgaand aan de operatie!
Door boodschappen in huis te hebben, zorgt u ervoor dat u de eerste dagen na de behandeling niet naar de winkel hoeft. Afhankelijk van de ingreep kan u geadviseerd worden het behandelde gebied te koelen. We raden u daarom ook aan om een coldpack of een zakje met diepvrieserwtjes te kopen, zodat u indien nodig direct kunt starten met koelen. Plaats een coldpack of een zakje met diepvrieserwtjes nooit direct op de huid vanwege bevriezing; gebruik hiervoor een droog wegwerpwashandje die u kunt kopen bij de drogist. (Lees de pagina over de nazorg om te weten of u het gebied wel of juist niet dient te koelen). Tevens adviseren wij u paracetamol in huis te halen.

Trek ruimvallende en comfortabele kleding aan
Wij raden u aan de dag van de behandeling comfortabele kleding (bij voorkeur kleding die niet over uw hoofd aan en uit gedaan hoeft te worden) en gemakkelijke schoenen te dragen. Tip: neem warme sokken mee!


Checklist – voorbereiding op operatie

 • Stop met roken, alcohol en drugs
 • Douche op de dag van de behandeling
 • Verwijder make-up en laat lenzen thuis
 • Kunstnagels en nagellak hoeft u niet te verwijderen
 • Geen crème, olie of andere verzorgingsproducten aanbrengen
 • Verwijder uw sieraden en piercings
 • Nuchter blijven en medicijngebruik (zie bovenstaande toelichting)
 • Koop paracetamol
 • Regel vervoer/toezicht eerste 24 uur
 • Indien met u besproken koeling in huis halen