Borstvergroting
Een borstvergroting geeft borsten meer volume, verbetert de vorm en de verhouding. Deze borstvergrotende operatie kan gecombineerd worden met lipofilling. De plastisch chirurg maakt dan gebruik van uw eigen vet om de implantaten te bedekken. Een belangrijke voorwaarde voor lipofilling is dat uw BMI hoger dan 18 en lager dan 30 dient te zijn.
Ja, ik ben ouder dan 18 jaar. Klik hier om de voor en na foto’s te zien.
Borstlift en borstvergroting
Sommige vrouwen hebben van nature kleine of ongelijke borsten. Bij anderen neemt de grootte af, bijvoorbeeld na een zwangerschap of gewichtsverlies. Met een borstvergroting geeft u uw borsten meer volume. Ook kunt u hiermee de vorm en de verhouding verbeteren.
Desgewenst kunt u kiezen voor een borstvergroting en een borstlift. Bij Kliniek Veldhoven wordt eerst een borstlift uitgevoerd, later gevolgd door een borstvergroting. Er zijn twee operaties nodig om de kans op complicaties te verkleinen en een optimaal resultaat te bereiken.
Door eerst operatief de verslapte huid te liften en de borst te laten genezen, ontstaat een stevigere borst. De borst kan tijdens de eerste behandeling maximaal gelift worden, omdat er geen ruimte vrijgemaakt dient te worden voor het implantaat. Tevens staat er minder spanning op de huid, wat het genezingsproces en het litteken ten goede komt. De huid wordt niet extra belast door gelijktijdig de huid te spannen en de borst op te rekken voor het implantaat. Dit zorgt voor een stevigere borst met een maximaal gewenst volume voor een optimaal resultaat.
De borstvergroting
Er zijn verschillende technieken om een borstvergroting uit te voeren. De meest gebruikte techniek is de inframmamaire borstvergroting. Bij deze techniek maakt de plastisch chirurg een snede aan de onderkant van de borst om de prothese te plaatsen. Zo kan de plastisch chirurg de prothese zeer precies positioneren. De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 1 uur.
Bij een borstvergroting met eigen vet verwijdert de plastisch chirurg door middel van liposuctie vet uit bijvoorbeeld de buik, benen of de heupen. Vervolgens wordt het lichaamsvet geïnjecteerd (lipofilling) in de borsten.
Plaatsing van het borstimplantaat
Bij het plaatsen van het borstimplantaat boven de spier ligt de borstprothese direct onder het borstklierweefsel en beweegt op een natuurlijke manier met het lichaam mee. Als u een dunne huid of een geringe hoeveelheid borstklierweefsel hebt, kan de rand van de prothese aan de onderkant en zijkant voelbaar en zichtbaar zijn.
Plaatsing van het borstimplantaat onder de spier ofwel dual plane biedt uitkomst als u een dunne huid of weinig borstklierweefsel hebt. Hierbij wordt het borstimplantaat aan de bovenzijde bedekt door de grote borstspier en aan de onderkant door het borstweefsel. De randen zijn daardoor niet voelbaar. Ook geeft dit het borstimplantaat meer stabiliteit, wat handig is bij het plaatsen van grotere implantaten. Een borstvergroting met eigen lichaamsvet kan het implantaat nog beter bedekken.
Lees ook borstvergroting: hoeveel CC?
Na de borstvergroting
De plastisch chirurg zal, afhankelijk van het verloop van de operatie, twee drains (dunne slangetjes) in het wondgebied aanbrengen. De dunne slangetjes zijn verbonden met twee vacuümflesjes. Via de slangetjes wordt het wondvocht uit het operatiegebied afgevoerd. De drains worden verwijderd als er bijna geen vocht meer wordt geproduceerd. Na de behandeling zullen de borsten enige tijd gezwollen en gespannen aanvoelen. Het gespannen gevoel en de eventuele roodheid van de littekens nemen geleidelijk af. Voor een optimaal resultaat, neemt u de eerste week veel rust. Wij raden aan om gedurende 6 weken zware lichamelijke inspanningen te vermijden (tillen, sporten). Verder dient u de eerste 6 weken een speciale bh dragen.
Het resultaat
Meteen na de operatie is het resultaat van de borstvergroting al goed zichtbaar. Na zo’n 9 tot 12 maanden heeft het definitieve resultaat zich kunnen vormen. Na 1 jaar zijn er van de littekens enkel nog kleine witte lijntjes over. Door de positie zijn deze lijntjes nauwelijks zichtbaar.
Risico’s en bijwerkingen
Kliniek Veldhoven gebruikt alleen implantaten met FDA goedkeuring. Gaat uw voorkeur uit naar een aanvullende lipofilling behandeling op een borstvergroting met implantaten dan dient u er rekening mee te houden dat ongeveer 50 tot 70% van het ingespoten vet intact blijft. Het resterende deel wordt door het lichaam afgebroken. Na de borstvergroting volgen we het herstelproces met regelmatige controles. Deze behandeling en de borstvergroting worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg.
Risico’s en bijwerkingen: nabloeding en infectie (zoals bij elke chirurgische ingreep), kans op infectie (minder dan 1%, drastisch lager bij niet-rokers), verandering van gevoel in de tepels of verlies van gevoel aan de onderkant van de borst, littekenhypertrofie, kapselschrompeling.
Uw plastisch chirurg zal u informeren over hoe u de risico’s tot het absolute minimale kunt beperken. In de Chirurgische bijsluiter en de Q en A van de NVPC en op Complicaties bij borstimplantaten vindt u meer informatie over de risico’s.
Borstimplantaten van Mentor
Het is een misverstand dat borstvergrotingen altijd makkelijk te herkennen zijn. Een geoefend plastisch chirurg kan met hoogwaardige implantaten eventueel in combinatie met eigen lichaamsvet een zeer natuurlijk ogend resultaat verwezenlijken. Voor een borstvergroting is een ruime keuze aan borstimplantaten beschikbaar. Kliniek Veldhoven werkt sinds jaar en dag met borstimplantaten van Mentor: met FDA goedkeuring.
Implantaten met FDA goedkeuring
Borstimplantaten van het merk Mentor hebben een FDA goedkeuring. Dit betekent dat de borstimplantaten door de Amerikaanse overheid, de Food and Drug Administration (FDA), zijn toegestaan op de Amerikaanse markt. Om deze toelating te krijgen moeten er verschillende klinische en preklinische tests gedaan worden. Deze uitkomsten dienen te voldoen aan zeer strenge eisen. Daarnaast moeten er ook verschillende vervolgstudies uitgevoerd worden. Voor de borstimplantaten zijn daarom in Amerika in 2004 de zogeheten “Core” studies opgezet. Hierbij werden meer dan 30.000 vrouwen in het onderzoek opgenomen die nu al 10 jaar gevolgd worden. Deze vrouwen komen ieder jaar voor diverse (inclusief MRI) onderzoeken terug.
Alle gegevens moeten uit het onderzoek vastgelegd en doorgegeven worden aan de FDA. Deze bewaakt op die manier de kwaliteit en geeft dan haar goedkeuring af voor gebruik. Deze onderzoeksgegevens worden ook altijd op de publieke sites van de FDA gepubliceerd (www.fda.gov). Aan de andere kant kan zo’n goedkeuring ook weer ingetrokken worden als blijkt dat de kwaliteit toch niet gegarandeerd kan worden.
Grootte, cohesie en vorm van de borstprothese
Bij de keuze voor de grootte van de borstprothese staat uw voorkeur centraal. Daarnaast speelt uw levensstijl een rol. Wie bijvoorbeeld vaak gaat hardlopen, kan hinder ondervinden van te grote borsten. Wees echter ook niet te bescheiden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen achteraf eerder grotere dan kleinere zouden kiezen.
Een ander aspect is de cohesie van de borstprothese, ofwel de stevigheid van de gel waarmee het implantaat gevuld is. Een lagere cohesie zorgt voor een soepeler implantaat. Een hogere cohesie maakt dat het implantaat zijn vorm beter vasthoudt.
Wat betreft de vorm van de borstprothese zijn er twee mogelijkheden: anatomisch gevormde en ronde. Rond gevormde protheses geven meer vulling aan de bovenkant van de borsten. Anatomische protheses doen dat in mindere mate. Wat het mooiste resultaat geeft, is afhankelijk van de vorm en het volume van uw borsten.
Welke grootte, cohesie en vorm past het best bij uw wensen, lichaamsbouw en levensstijl? Vraag gerust een consult aan voor persoonlijk advies over borstvergroting.
Borstimplantatenregister
Voor alle borstimplantaten die in Nederland worden geplaatst, geldt een wettelijke verplichting tot registratie om zo de kwaliteit van de borstimplantaten inzichtelijk te maken. Het borstimplantatenregister wordt beheerd door DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing), de organisatie die toezicht houdt op de veiligheid en kwaliteit van zorg voor vrouwen met borstimplantaten. Zo kunnen eventueel niet goed functionerende implantaten vroegtijdig gesignaleerd worden en zorgt de registratie voor een continu proces van feedback over de resultaten van gebruikte implantaten.
Is een borstvergroting een goede optie voor u? Bij Kliniek Veldhoven begint elke behandeling met een persoonlijk consult. Hierin kunt u uw wensen en vragen bespreken met een plastisch chirurg. U krijgt persoonlijk advies over de vorm, grootte en plaatsing van de borstimplantaten en eventueel over de lipofilling behandeling. Dit informerende gesprek bieden we geheel vrijblijvend aan: u zit nergens aan vast. U vraagt een consult aan met het formulier rechtsboven. Voor een prijsoverzicht zie kosten borstvergroting.
Daarom Kliniek Veldhoven
- Klantenbeoordeling 9.4
- Plastisch chirurg is lid van de NVPC
- Consult zonder verdere verplichtingen
- Mentor implantaten met FDA goedkeuring
- Werkt volgens de laatste technieken
- Plastisch chirurg gespecialiseerd in borstcorrecties
- Hoge kwaliteit van zorg
Veelgestelde vragen Borstvergroting
Er zijn veel mensen geholpen met een medische hulpmiddel (kunstheup, pacemakers of borstvergroting e.d.) Maar zoals aan elk lichaamsvreemd implantaat zitten voor- en nadelen. In de chirurgische bijsluiter van de NVPC vindt u informatie over de complicaties bij een borstvergroting. Tijdens een vrijblijvend consult kunnen ook al uw vragen beantwoord worden als u voor de keuze staat van een borstvergroting.
Een implantaat wordt dikwijls gedeeltelijk achter de borstspier geplaatst als u van uzelf niet voldoende borstklierweefsel of een dunne huid hebt om het implantaat goed te bedekken. Op die manier voorkomt de plastisch chirurg dat er randen of plooien van het implantaat te zien zijn. Ook kan deze methode toegepast worden als de spier sterk ontwikkeld is, waardoor de spier bij het aanspannen het implantaat niet teveel omhoog trekt. Een implantaat voor de spier beweegt met het lichaam mee, doordat het onder het eigen borstweefsel bevindt. Tijdens het consult bekijkt de plastisch chirurg samen met u wat de beste toepassing voor uw situatie is.
De prijs voor een borstvergroting vindt u in het prijzenoverzicht op onze website.
Na de ingreep dient u minimaal een week absolute rust te houden en een speciale BH te dragen. Lichte werkzaamheden kunnen na deze periode worden hervat, maar u dient af te zien van een zware belasting van uw lichaam. De ingebrachte prothese heeft zo’n 6 weken nodig om in te kapselen. Daarna kan het lichaam langzaam aan weer wat zwaarder belast worden. U doet er dus ook zeer verstandig aan om bijvoorbeeld de eerste 6 weken na de ingreep ook niet te sporten. U bouwt de beweging/inspanning geleidelijk op tot het niveau dat u gewend was. Indien u het behandelde gebied overbelast is de kans op pijnscheuten en zwelling aanwezig. In de 2e fase, de periode tot 1 jaar, zullen de borsten een natuurlijke positie en vorm aannemen. Het gevoel in de borsten wordt steeds beter.
Bij een borstvergroting met lichaamseigen vet dient u er rekening mee te houden dat u 3 weken een drukpak draagt om het operatiegebied waar het vet is verwijderd.
Onder de voor en na foto’s kunt u zien welke borstimplantaten en hoeveel cc is gebruikt.
Tijdens het consult meet de plastisch chirurg de breedte van de borst en houdt hij rekening met de symmetrie van uw borsten, de lichaamsbouw, de elasticiteit van uw huid en of de implantaten achter of voor de spier worden geplaatst. Deze factoren bepalen het resultaat van het volume van uw borsten en daarbij wordt gekeken welk volume mooi bij uw lichaam past.
Een borstvergroting heeft dezelfde algemene risico’s als iedere andere operatie, zoals: risico’s van de narcose, trombose, een nabloeding, het optreden van infecties en lelijke littekenvorming. Een specifieke risico bij een borstvergroting is de kans op overmatige kapselvorming. Overmatige kapselvorming betekent dat het lichaam littekenweefsel rondom het implantaat vormt. Bij de meeste mensen is dat een soepel vlies waar men niets van merkt maar soms kan dit littekenweefsel verstrakken en voelt het hard aan en kan het pijnlijk zijn. In de chirurgische bijsluiter van de NVPC vindt u uitgebreide informatie over de risico’s.
Een borstcorrectie heeft dezelfde algemene risico’s als iedere andere operatie, zoals: risico’s van de narcose, trombose, een nabloeding, het optreden van infecties en lelijke littekenvorming. Een specifieke risico bij een borstcorrectie met implantaten is de kans op overmatige kapselvorming. Overmatige kapselvorming betekent dat het lichaam littekenweefsel rondom het implantaat vormt. Bij de meeste mensen is dat een soepel vlies waar men niets van merkt maar soms kan dit littekenweefsel verstrakken en voelt het hard aan en kan het pijnlijk zijn. In de chirurgische bijsluiter van de NVPC vindt u uitgebreide informatie over de risico’s.